Galben de cadmiu

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.76

nivel: Liceu

Prezinta mai multe aspecte: clar, mediu, obscur... Tonalitatile variaza de la galben citron la portocaliu ( a se vedea portocaliul de cadmiu ) la a doua etapa a prepararii. Tonalitatea este in mod particular 100% luminoasa si are o buna putere de acoperire si este 100% rezistenta ( calitatea galbenului citron este oricum mai sensibila ), se presteaza a fi utilizata in toate tehnicile picturale (fr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Galben de cadmiu

Prezinta mai multe aspecte: clar, mediu, obscur... Tonalitatile variaza de la galben citron la portocaliu ( a se vedea portocaliul de cadmiu ) la a doua etapa a prepararii. Tonalitatea este in mod particular 100% luminoasa si are o buna putere de acoperire si este 100% rezistenta ( calitatea galbenului citron este oricum mai sensibila ), se presteaza a fi utilizata in toate tehnicile picturale (fresca, tempera, ulei, encaustica, acuarela) cu cele mai bune rezultate in pictura in ulei. La U.V. rezulta verde. Prezinta tendinta de degradare in amestec cu culori pe baza de plumb si cu acidul clorhidric (HCl).

Varietatile mai inchise ca tonalitate de galben de cadmiu si oranj au fost cele mai permanente in timp ce despre varietatile mai deschise se stia ca se decoloreaza prin expunerea la lumina naturala (a soarelui). Toate culorile de cadmiu erau stralucitoare si nuantele mai inchise aveau cea mai mare putere ca tonalitate. Field sustinea ca cele mai bune culori de cadmiu erau cele produse fara un exces de sulf (S) si ca permanenta unui pigment pe baza de cadmiu facut cu grija se imbunatateste atunci cand se amesteca cu alb de plumb folosind numai un cutit de fildes. Se foloseau atat in ulei cat si in encaustica dar nu puteau fi amestecati cu pigmenti pe baza de cupru (Cu).

Marimea particulelor de Cd inchis sunt de aproximativ de 50 de ori mai mari decat cele ale varietatilor mai palide (deschise). Sunt particule transparente care apar in roiuri la nivelul vizualizarii microscopice. Pigmentii de Cd sunt dizolvati in acid clorhidric si in acizi nitrici (pe baza de N) si nu sunt afectati de sulfatul de sodiu.

Universitatea din Florenta (Italia) a supus unui test pigmentul galben de cadmiu cu spectroscopia Raman cu laser si au constatat ca daca se obtin date periodice despre timpul necesar atingerii echilibrului la o variatie constanta de stres (modificari RH cu o valoare data) se pot face previziuni despre gradul de imbatranire a pigmentului si despre comportamentul sau in viitor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.