Galaxia Gutenberg

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Omul ciAZvilizatiei contemporane este martorul dar si subiecAZtul (ce suporta consecintele) ciocnirii dintre doua sisAZteme culturale gigantice, si depinde de el, respectiv de constientizarea acestei situatii, pentru ca efectele acesAZtei ciocniri sa nu fie catastrofice pe plan psihic si spiAZritual. Daca omul inceputului generatie Gutemberg nu isi putea asuma responsabilitatea activa pentru gener[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Galaxia Gutenberg

Omul ciAZvilizatiei contemporane este martorul dar si subiecAZtul (ce suporta consecintele) ciocnirii dintre doua sisAZteme culturale gigantice, si depinde de el, respectiv de constientizarea acestei situatii, pentru ca efectele acesAZtei ciocniri sa nu fie catastrofice pe plan psihic si spiAZritual. Daca omul inceputului generatie Gutemberg nu isi putea asuma responsabilitatea activa pentru generarea unei interactiuni armonioase intre tehnologiile sale, omul modern o poate face si prin aceasta poate restabili echilibrul senzoriumului sau.

Renuntand la rolul pasiv in gestionarea mijloacelor de comunicatie, omul modern trebuie sa isi asume control rational al mijAZloacelor si sa faca o alegere constienta a modelului de lume in care doreste sa traiasca, fara insa sa renunte in vreun fel lan valorile inradacinate in cultura tiparului.

Sub impactul brutal cu era electronica, a carei instaurare este infinit mai rapida decat a fost cea a tiparului, totul se schimba: individul, familia, mediul, educatia, ocupatiile, relaAZtiile dintre oameni. Iar aceste mutatii nu se produc fara serioase perturbari in sistemul nostru de intelegere si adaptare la lume. Sub aspectul mutatiilor sociale, mijloacele electronice reprezinta formele unei negari a negatiei ce readuce omenirea, pe un plan superior, la stadiul de pornire -- cel al fazei orale, auditive -- in care era solicitat intregul complex al simturilor umane.

Ca atare, "omul modern se reinstaleaza in toate dimensiunile omului arhaic, dar mai bine". (McLuhan, 1975, p.13) Cine nu observa ca, cel putin ca deziderat, daca inca nu totdeauna ca realiAZtate, conceptiile individualiste ale erei Gutenberg fac din ce in ce mai mult loc celor colectiviste, bazate pe o tot mai pronuntata interdependenta a activitatii umane? Campul simultan, rezultat al transmiterii inAZformatiei prin intermediul mijloacelor de comunicatie electronice, face sa renasca, la toate nivelurile experientei sociale, conditiile si necesitatea dialogului si participarii, a muncii in echipa, in detrimentul speAZcializarii si initiativei personale.

Asa cum observa Andrei Brezianu, afirmatiile lui McLuhan priAZvind solicitarea totala, nemijlocita, la care suntem suAZpusi de catre noile mijloace electronice, care fac imAZposibila orice compartimentare si "racire" a mesajului prin mediere (ca in cazul comunicarii prin tipar) pot fi foarte bine ilustrate si prin "evocarea participarii simultane si unanime a Romaniei la dramatica luare de constiinta, combatere si, finalmente, invingere a uriasei incercari la care a fost de curand supusa de haosul apelor razvratite: ar fi suficient sa suprimam mental din environment, instrumentalitatea mijloacelor electronice de comunicare si informare -- radio, teleAZfon, televiziune -- ca sa ne putem cu usurinta inchiAZpui enorma diferenta de atitudine si reactii la care ar fi dat nastere confruntarea cu urgia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.