Galatii in perioada neutralitatii

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Presiunile externe erau puternice, ambele tabere beligerante urmarind atragerea Romaniei de partea lor, Bucurestiul devenind in aceasta perioada centrul unor importante actiuni diplomatice desfasurate de cele doua blocuri militare. Numeroase telegrame, scrisori ale sefilor de stat si interventii ale reprezentantilor marilor puteri il tineau pe regele Carol I intr-o stare de tensiune [5]. Austro-U[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Galatii in perioada neutralitatii

Presiunile externe erau puternice, ambele tabere beligerante urmarind atragerea Romaniei de partea lor, Bucurestiul devenind in aceasta perioada centrul unor importante actiuni diplomatice desfasurate de cele doua blocuri militare. Numeroase telegrame, scrisori ale sefilor de stat si interventii ale reprezentantilor marilor puteri il tineau pe regele Carol I intr-o stare de tensiune [5]. Austro-Ungaria facea presiuni diplomatice asupra guvernului roman pentru a determina Romania sa intre in razboi alaturi de Puterile Centrale in conformitate cu tratatul de alianta din 1883, reinnoit ultima data in 1913.

Concomitent cu presiunile exercitate de Puterile Centrale se constata si o intensa activitate a fortalor grupate in Antanta. Cu putine exceptii opinia publica romaneasca se manifesta impotriva cooperarii militare cu Tripla Alianta. Participarea Romaniei alaturi de Austro-Ungaria, in cuprinsul careia romanii erau supusi unui proces de deznationalizare acut, reprezenta un fapt imposibil sub aspect moral. Regele Carol I desi dorea sa puna in aplicare tratatul de alianta nu putea ignora dificultatile care impiedicau obtinerea acordului tarii de a intra in razboi alaturi de Puterile Centrale.

Politica intransigenta a guvernului maghiar fata de revendicarile romanilor din cuprinsul regatului multinational a reprezentat un serios impediment [6]. In fata unei puternice presiuni din exterior si din interior regele a convocat Consiliul de Coroana pentru ziua de 21 iulie/3 august1914, cu scopul de a fixa atitudinea Romaniei in fata razboiului.Au participat regele Carol I, principele mostenitor Ferdinand si principalii oameni politici. Suveranul fidel angajamentelor asumate in 1883 a cerut intrarea Romaniei in razboi alaturi de Puterile Centrale.

Dintre cei prezenti doar P. P. Carp l-a sustinut pe sefulstatului si s-a ridicat hotarat impotriva neutralitatii care, dupa el, "nu ne putea oferi nici un avantaj". In Consiliu s-au conturat de fapt trei pozitii: regele secondat de P. P. Carp - pentru alianta in razboi cu Puterile Centrale, guvernul liberal si Al. Margilorman, pentru expectativa armata, conservatorii democrati si vechii conservatori, N. Lahovary si I. Gradisteanu, pentru neutralitatea armata.

Dupa confruntarea opiniilor s-a adoptat formula unei neutralitati tranzitorii, a expectativei armate, formula care corespundea cel mai deplin intereselor neamului satisfacand ambele tabere si care totodata oferea un raspuns favorabil cerintelor opiniei publice [7]. Neutralitatea Romaniei a reiesit, in vara anului1914, din interactiunea unor factori multipli, interni si externi, vointa opiniei publice, atitudinea puterilor Antantei, exemplul Italiei care legata prin tratat de Puterile Centrale, nu a intrat in actiune. Aceasta orientare corespundea starii monentane a tarii, nepregatita sub raport militar, permitea alegerea momentului optim de intrare in razboi, in raport cu interesele sale esentiale [8].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.