Gaius Iulius Cezar

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

La Roma, in 78 i.Hr., odata cu moartea lui Sulla, Cezar isi incepe cariera politica in Forul din Roma ca avocat, recunoscut fiind pentru calitatea sa de orator, si pentru atitudinea sa nemiloasa in procesele impotriva fostilor guvernatori notorii pentru inselaciune si coruptie.

Marele orator Cicero chiar comenta: "Exista cineva ce are calitatea de a vorbi mai buna decat Cezar?" Tin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gaius Iulius Cezar

La Roma, in 78 i.Hr., odata cu moartea lui Sulla, Cezar isi incepe cariera politica in Forul din Roma ca avocat, recunoscut fiind pentru calitatea sa de orator, si pentru atitudinea sa nemiloasa in procesele impotriva fostilor guvernatori notorii pentru inselaciune si coruptie.

Marele orator Cicero chiar comenta: "Exista cineva ce are calitatea de a vorbi mai buna decat Cezar?" Tintind catre perfectiune in retorica, Cezar a calatorit in Rodos in 75 i.Hr. pentru studii filozofice si oratorice sub faimosul invatator Apollonius Molo.

In drumul spre insula greaca, Cezar a fost rapit de catre pirati cilicieni in Marea Mediterana. Cand acestia au cerut o rascumparare de douazeci de talenti, acesta le-a ras in nas, spunand ca nu au habar pe cine au capturat. Cezar le-a ordonat sa ceara cincizeci. Acestia au acceptat si Cezar si-a trimis discipolii catre variate orase pentru a colecta banii de rascumparare.

In total, a fost retinut pentru treizeci si sase de zile, timp in care i-a amenintat deseori, pe un ton ironic, ca ii va crucifica. Tinandu-se de cuvant, imediat dupa ce a fost rescumparat si pus in liberatate, Cezar a organizat o forta navala, capturand piratii si fortareata din insula acestora si ucigandu-i prin crucificare, ca un avertisment pentru ceialalti pirati.

Dar pentru faptul ca piratii il tratasera bine pe durata rapirii, Cezar a ordonat ca, inainte de crucificare, acestora sa le fie rupte picioarele, pentru a le reduce suferinta. Dupa intoarcerea la Roma din 73 i.Hr., Cezar a fost ales ca membru al Colegiului Pontifilor. Din pacate, Cezar s-a intors la Roma in mijlocul rebeliunii sclavilor sub comanda fostuluigladiator Spartacus.

Senatul trimisese legiuni dupa legiuni pentru a rezolva situatia, dar Spartacus iesise invingator de fiecare data. In 72 i.Hr., Cezar a fost ales tribun militar de catreAdunarile romane, primul sau pas in viata politica. In sfarsit, in anul 71 i.Hr., Marcus Crassus s-a ridicat impotriva provocarii prezentate de Spartacus.

Cezar a fost unul dintre putinii oameni care l-a sprijinit pe Crassus in incercarea de a restabili siguranta. Senatul l-a desemnat pe Crassus pentru aceasta cauza, iar Crassus a adunat sase legiuni noi, recrutandu-l si pe tanarul Cezar, pentru a servi ca unul dintre tribunii sai pentru slujba de avocat. Dupa o serie de infrangeri, Crassus l-a invins pe Spartacus, in 71 i.Hr.

In timpul petrecut impreuna, Cezar si Crassus vor forma o prietenie care, mai tarziu, ii va ajuta pe amandoi sa avanseze in cariera. Insa triumful lui Cezar se va transforma in curand in dezastru. In 69 i.Hr., Cezar devine vaduv, dupa moartea Corneliei in incercarea de a aduce pe lume un copil, mort si el. In acelasi an o pierde si pe matusa sa, Iulia, de care era foarte atasat. Aceste doua decese l-au lasat pe Cezar in postura de a creste singur o fiica inca minora, Iulia Cezaris.

Nu exista traditia ca femeile romane sa aiba parte de funeralii publice fastuoase, insa Cezar a incalcat traditia si le-a oferit amandurora funeralii de calitate. In timpul acestora, Cezar a trimis elogii din Rostra. Funeraliile matusei Iulia au fost incarcate de conotatii politice, Cezar insistand ca masca mortuara sa aiba infatisarea lui Marius.

Desi Cezar era foarte apropiat de ambele femei (conform lui Suetonius), aceste cuvantari au fost interpretate de oponentii sai politici ca propaganda pentru viitoarea sa alegere pentru postul de chestor. Cezar a fost ales chestor de catre Adunarea Poporului in 69 i.Hr., la varsta de treizeci de ani, dupa cum stipuleaza in cursus honorum. A fost repartizat aleatoriu cu un chestorat in Hispania Ulterior, o provincie romana situata in Portugalia de astazi si sudul Spaniei.

Ca ofiter administrativ si financiar, perioada a fost in genere lipsita de evenimente insa, in timp ce se afla in Hispania, a avut loc faimoasa intalnire cu o statuie a lui Alexandru cel Mare. Se spune ca s-ar fi oprit si ar fi plans la templul lui Hercule din Gades. Fiind intrebat de ce a avut o astfel de reactie, a raspuns simplu: "Crezi ca sunt lipsit de motive pentru a plange, cand eu consider ca la varsta mea Alexandru cucerise atat de multe natiuni, iar eu nu am realizat nimic memorabil in tot acest timp?".

Cezar a fost eliberat devreme din slujba de chestor si i s-a permis sa se intoarca la Roma. In ciuda durerii de a-si fi pierdut sotia, despre care toate relatarile sugereaza ca ar fi iubit-o foarte mult, Cezar s-a recasatorit in 67 i.Hr., din interes politic. Insa, de aceasta data, a ales o unire ciudata. Nepoata lui Sulla si fiica lui Quintus Pompei, Pompeia, avea sa fie viitoarea sa sotie.

Desi parand a intra in randurile senatorilor optimati, celelalte actiuni ale lui Cezar aveau putin de-a face cu politica conservatoare, si el si-a continuat drumul spre sprijinirea politicii populares. Cezar a sprijinit Lex Gabinia, ce ii oferea lui Pompei cel Mare puteri nelimitate in solutionarea problemelor cu piratii cilicieni.

Mai tarziu, in fata asprei rezistente a optimatilor, Cezar a sprijinit Lex Manilia, care ii oferea lui Pompei unica si cuprinzatoarea comanda a intregului est impotriva lui Mithridates. Desigur, construirea unei relatii cu marele general al Romei ii va fi de folos mai tarziu. Rivalitatea dintre Pompei si binefacatorul lui Cezar, Crassus, parea a avea putin efect asupra lui Cezar. Crassus a continuat sa suporte enormele datorii ale lui Cezar si in anii care au urmat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.