Gabriele D'Annunzio

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.92

nivel: Liceu

Dupa intrarea in razboi, D'Annunzio a devenit infanterist in armata italiana, mai apoi marinar si aviator. Misiunile sale cutezatoare din Trieste, Pola si mai ales zborul sau deasupra Vienei din 1918 pentru a raspandi manifeste l-au consacrat ca o legenda...In septembrie 1919, Gabriele D'Annunzio a condus o expeditie in Dalmatia, ocupand portul Fiume, unde a infiintat un stat independent, separat [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Gabriele D'Annunzio

Dupa intrarea in razboi, D'Annunzio a devenit infanterist in armata italiana, mai apoi marinar si aviator. Misiunile sale cutezatoare din Trieste, Pola si mai ales zborul sau deasupra Vienei din 1918 pentru a raspandi manifeste l-au consacrat ca o legenda...In septembrie 1919, Gabriele D'Annunzio a condus o expeditie in Dalmatia, ocupand portul Fiume, unde a infiintat un stat independent, separat de Italia si de restul Europei pana in 1921. Trupele sale, desprinse din armata regulata italiana, se numeau legionari si purtau o uniforma formata din camasa neagra, care a devenit mai apoi uniforma fascistilor.

Multi din legionarii lui D'Annunzio faceau parte din gruparea stangista "Fasci di Combattimento", multi din ei fiind fosti membri ai brigazilor de soc Arditi, folosite in primul razboi mondial pe post de trupe de comando. In armata lui D'Annunzio era simtita puternica si prezenta militantilor futuristi condusi de Marinetti, prezent in persoana in Fiume. Cand acesta a fost expulzat din Fiume pentru grave abateri in postul sau de comanda, Mino Somezi si Mario Carli, alti doi futuristi de seama, i-au luat locul in Fiume.

D'Annunzio, unul din putinii scriitori agreati de catre Mussolini, a fost unul din precursorii fascismului si un sustinator al futurismului, fara a fi insa un reprezentant al curentului. Mussolini l-a si numit presedinte al Academiei Regale Italiene, insa D'Annunzio a murit inainte de a apuca sa-si ocupe postul. Orasul Fiume face azi parte din Croatia si poarta denumirea de Rijeka. Fiume a apartinut Italiei doar intre 1924 si 1947, fiind primul oras-stat fascist (sau futurist) din lume.

Publica "Isaotta Guttadauro ed altre poesie"(Isaotta Guttadauro si alte poezii), volum in care poetul practica o poezie de confesiune romantica. 1889 "Il piacere"("Placerea"), primul roman dintr-o trilogie cu o tema comuna: voluptatea ca obsesie si dominanta a vietii.In revista "La nuova antologia" se publica romanul lui D'Annunzio "Giovanni Episcopo".Publica volumul de versuri "All'armata d'Italia"("Armatei italiene"), in care uzeaza de intreaga recuzita a romanticilor si a simbolistilor.In acelasi an ii apare, in volum separat, romanul, de evidenta influenta dostoievschiana, "Giovanni Episcopo".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.