Ga-ramanii carpato-dunareni - cuceritori ai Africii de Nord

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Cum de au ajuns egiptenii sa aiba la Alexandria o mumie infasata in bandaje cu scriere etrusca, reprezinta in continuare un mister. Daca armata lui Napoleon Bonaparte a descoperit in 1799 Egyptis Rosetta Stone avand in paralel scriere egipteana si greceasca - oferind astfel cheia descifrarii hieroglifelor egiptene, nu acelasi noroc l-am avut cu scrierea etruscilor - Carpato-Dunareni. Cu toate aces[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ga-ramanii carpato-dunareni - cuceritori ai Africii de Nord

Cum de au ajuns egiptenii sa aiba la Alexandria o mumie infasata in bandaje cu scriere etrusca, reprezinta in continuare un mister. Daca armata lui Napoleon Bonaparte a descoperit in 1799 Egyptis Rosetta Stone avand in paralel scriere egipteana si greceasca - oferind astfel cheia descifrarii hieroglifelor egiptene, nu acelasi noroc l-am avut cu scrierea etruscilor - Carpato-Dunareni. Cu toate acestea, in 8 iulie 1964 s-au gasit la Pyrgi (in Italia) 3 tablite de aur: doua in limba etrusca, una in feniciana. Din pacate, textele nu coincid.

Revenind la desertul Saharei - arid si neprietenos azi - trebuie spus ca, atunci, de mult, era o gradina abundand de viata, cu lacuri si rauri, gradini, ferme si cirezi. In 1958, un explorator francez, Henri Lothe descopera o serie de picturi superbe, gravate pe stancile Saharei din muntii Hoggar si Ajjer, aratand vanatori alergand cu arcuri in maini, ori fermieri cu cirezi de vaci, femei si copii, oameni albi si negrii impreuna - o viata exotica africana, in... Sahara! (vezi Africa's Glorious Legacy, paginile 14-15, Time-Life Books, Alexandria, VA).

Nu lipsesc din desene nici elefantii, girafele, gazelele, leii si chiar... hipopotamii (in Sahara?!) - animale ce traiesc in savane, in apropierea unor surse abundente de apa. Unii considera ca autorii picturilor au fost prizonieri ai Ga-Ramanilor (Carpato-Dunareni, n.a.) cuceritori. Oricare ar fi explicatia, ei, Ga-Ramanii Carpato-Dunareni au creat si un sistem de irigatii descoperit intre Garama (capitala Ga-Ramanilor) si oaza Ghat, Rhapsa de mai tarziu. Garama, devenita ulterior Germa, s-a scufundat in nisip. Canalele (numite "Foggaras") se intind pe distante de 4.8 km.

S-a descoperit o retea de 300 de "foggaras" constituite intr-o retea de peste 1,600 Km de tunele. Modul in care acest sistem de irigatie a functionat continua sa fie un mister. Nu se stie nici pana in ziua de astazi daca apa era adusa din rezervoare artificiale sau din surse subterane. Arheologul francez Pierre Belair, cel care a descoperit canalele in 1933, nu a putut preciza daca acest sistem de irigatii indica existenta unei populatii numeroase.

In apropierea capitalei Garama, s-au gasit peste 100.000 de morminte, dintre care 40.000 sunt mici, circulare. O parte dintre scheletele excavate de aici au caracteristicile rasei albe, celelalte apartinand rasei negroide, subjugate. Peste tot prin desert se gasesc orase in ruina, fortificatii si scrieri nedescifrate, dar majoritatea sunt "sigilate" sub nisip asteptandu-si dezlegarea. Nu am gasit nici un studiu cromozomial tip "PCR", continuam sa cunoastem prea putin despre acesti Ga-Ramani - Carpato-Dunareni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.