Fuziunile transfrontaliere ale societatilor comerciale pe actiuni

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.73

nivel: Facultate

-Directiva Consiliului nr. 78/855/EEC privind fuziunile societatilor pe actiuni;
- Directiva 2005/56/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 octombrie 2005 privind fuziunile transfrontaliere ale societatilor comerciale pe actiuni;
- Directiva Consiliului nr. 89/666/EEC privind publicitatea sucursalelor infiintate intr-un stat membru de anumite tipuri de societati care in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fuziunile transfrontaliere ale societatilor comerciale pe actiuni

-Directiva Consiliului nr. 78/855/EEC privind fuziunile societatilor pe actiuni;
- Directiva 2005/56/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 octombrie 2005 privind fuziunile transfrontaliere ale societatilor comerciale pe actiuni;
- Directiva Consiliului nr. 89/666/EEC privind publicitatea sucursalelor infiintate intr-un stat membru de anumite tipuri de societati care intra sub incidenta dreptului unui alt stat;

- Directiva 2009/101/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 septembrie 2009 de coordonare, in vederea echivalarii, a garantiilor impuse societatilor in statele membre, in intelesul articolului 48 al doilea paragraf din Tratat, pentru protejarea intereselor asociatilor sau tertilor .
Totodata, la elaborarea legii au fost avute in vedere principiile CEDO in materia guvernarii corporative a societatilor comerciale, perspectivele de dezvoltare a materiei la nivel comunitar si cele mai bune practici in statele membre ale Uniunii Europene.

II. Armonizarea legislatiilor
Operatiunile comerciale, presupuse de dreptul integrarii si de toate consecintele acestui proces au urmari dintre cele mai diverse. Totusi, impactul cel mai important este impactul asupra operatorilor. Astfel, s-a facut un salt de la operatiunile comerciale (actul de comert) la instrumentul care facea posibile aceste operatiuni (societatea). Spre exemplu, scopul libertatii de stabilire a urmarit desfiintarea oricarei bariere pe care frontiera nationala o ridica in calea exercitarii aptitudinilor antreprenoriale si organizationale ale companiilor din fiecare stat membru pentru a da esenta obiectivului privind utilizarea efectiva a resurselor din cadrul pietei interne.

Dupa multi ani de tentative nereusite de a institui un cadru comunitar unic pentru societati, doua instrumente legislative adoptate in 2001 de catre Consiliu Europei au permis crearea "societatii europene". Au fost adoptate noi norme pentru asociatie, pentru societatea cooperativa si pentru asigurarea complementara europeana. A fost creat, de asemenea, un grup european de interes economic.

Articolul 44 alineatul (2) litera (g) din Tratatul CE prevede ca, in scopul realizarii libertatii de infiintare, Consiliul statueaza prin directive conform procedurii de corectie pentru a coordona, in masura in care este necesar si pentru a le face echivalente, garantiile care, in statele membre, sunt cerute societatilor, in temeiul articolului 48 al doilea paragraf din Tratatul CE, pentru protejarea atat a intereselor asociatilor cat si a intereselor tertilor.

Articolul 48 consacra in Tratatul CE cele doua sisteme recunoscute in Comunitate pentru incadrarea unei societati in sistemul juridic al unui stat membru. Acesta combina, in fapt, sistemul incluziunii, caracteristic pentru Common Law si incadrarea in dreptul tarii in care este stabilit sediul social real. Primul sistem este cunoscut in Marea Britanie si in Tarile de Jos; al doilea in Belgia, Germania, Franta etc.
Articolele 94, 95, 293 si 308 din Tratatul CE fac, de asemenea, posibila interventia comunitara in dreptul societatilor. Aceste articole nu au avut totusi decat un rol secundar.

Aplicarea Tratatului CE s-a realizat, in domeniul societatilor, la inceput, prin armonizarea anumitor institutie din domeniul dreptului material al societatilor comerciale. Desigur aceasta opera legislativa, care se regaseste in cele 12 directive, desi eficienta in anumite puncte, a lasat posibilitatea dezvoltarii unor entitati noi, proprii sistemului pietei unice.

Societatile comerciale - in special societatile pe actiuni si societatile cu raspundere limitata - au fost supuse unui proces continuu de armonizare.James Hanlon a subliniat ca toate directivele tintesc spre o "armonizare", "apropiere" sau "coordonare" fara sa se solicite statelor membre sa introduca o lege uniforma in materia societatilor sau numai cu privire la anumite forme juridice de societate comerciala (de exemplu, in cazul societatilor pe actiuni).

O propunere de uniformizare a dreptului societar european ar fi respinsa intrucat exista traditii diferite, chiar si in cadrul aceluiasi sistem de drept (romano-germanic), dar si intre cele doua bazine juridice (romano-germanic si anglo-saxon).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.