Fundamentele psihologiei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Continuitatea exprima acumularile de tip cantitativ care se produc in interiorul unuia si acelasi segment evolutiv. In interiorul uneia si aceleiasi specii de animale se inregistreaza deosebiri inter-individuale, care insa nu exprima restructurari de ordin calitativ ale functiilor si proceselor psihice respective. Deosebirile acestea, de ordin cantitativ, se refera la clasificari de rang sau de or[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fundamentele psihologiei

Continuitatea exprima acumularile de tip cantitativ care se produc in interiorul unuia si acelasi segment evolutiv. In interiorul uneia si aceleiasi specii de animale se inregistreaza deosebiri inter-individuale, care insa nu exprima restructurari de ordin calitativ ale functiilor si proceselor psihice respective. Deosebirile acestea, de ordin cantitativ, se refera la clasificari de rang sau de ordin ale indivizilor in cadrul uneia si aceleiasi specii.

Discontinuitatea marcheaza saltul de ordin calitativ care se produce in structura si continutul functiilor si proceselor psihice si marcheaza distanta ireductibila dintre diferite trepte sau niveluri ale evolutiei. La psihicul uman apare dimensiunea istoricitatii, care inseamna admiterea unor salturi calitative pe masura trecerii omului de la o epoca istorica la alta.

Astfel, intre organizarea psihica a omului din comuna primitiva si a celui contemporan exista nu doar deosebiri de ordin cantitativ, ci, in primul rind, de ordin calitativ, structural.
Dimensiunea istorica arata faptul ca, din momentul aparitiei sale, psihicul uman a inregistrat cele mai mari transformari evolutive din intregul continuum al psihismului. Desi omul este o specie alaturi de celelalte, din punctul de vedere al evolutiei psihice, el nu a ramas in limitele structurale in care a aparut initial, ci a cunoscut transformari si modificari calitative profunde.

Coordonata principala care se realizeaza evolutia omului din momentul aparitiei lui nu mai e cea biologica (constitutia fizica, structura anatomica a creierului), locul ei fiind luat de coordonata psihica. Istoriceste, evolutia omului se va realiza preponderent in plan psihologic.Psihicul uman are atributul de a fi permanent deschis la schimbare si dezvoltare, ceea ce nu se poate spune despre psihicul animal, care este incorsetat din punct de vedere evolutiv in limitele proprii fiecarei specii sau clase in parte.

De la aparitia sa, psihicul ciinelui nu a inregistrat transformari calitative esentiale; psihicul cimpanzeului se afla si in prezent intre aceleasi coordonate bazale ca la inceput. Psihicul uman, dimpotriva: de la aparitia omului, a marcat, cu fiecare generatie si epoca, transformari si modificari de ordin calitativ.
Evolutia psihica a omului nu se va opri niciodata, pentru ca fiecare noua generatie, datorita conditionarii socio-culturale, isi va incepe evolutia sa psihica de la un nivel mereu mai inalt decit generatia anterioara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.