Fundamentele psihologiei

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.62

nivel: Facultate

Printre alte exigente, acest model logic impunea obiectivitatea, masurabilitatea si cuantificabilitatea fenomenelor supuse studiului. Raportata la specificul vietii sufletesti a omului, aceasta cerinta este aproape inoperanta, intrucit fenomenele vietii psihice nu puneau in evidenta (precum fizica sau mecanica) existenta unor proprietati sensibile, nemijlocit perceptibile, care sa poata fi masurat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fundamentele psihologiei

Printre alte exigente, acest model logic impunea obiectivitatea, masurabilitatea si cuantificabilitatea fenomenelor supuse studiului. Raportata la specificul vietii sufletesti a omului, aceasta cerinta este aproape inoperanta, intrucit fenomenele vietii psihice nu puneau in evidenta (precum fizica sau mecanica) existenta unor proprietati sensibile, nemijlocit perceptibile, care sa poata fi masurate si cuantificate. Neavind asemenea insusiri, se excludea de la bun inceput posibilitatea ca studiul fenomenelor psihice umane sa se realizeze cu metode obiective si in contextul unei stiinte autentice.

Immanuel Kant, in "Critica ratiunii pure", sustine o pledoarie intreaga pentru a demonstra imposibilitatea existentei unei stiinte psihologice de sine statatoare. El considera ca proba de verificare a viabilitatii unei stiinte trebuie sa fie gradul de aplicare si utilizare a metodelor matematice de analiza si prelucrare a datelor. Aceste metode matematice reclama existenta unor masuratori cantitative, obiective, ori fenomenele psihice ale omului, neavind proprietatea de a fi nemijlocit perceptibile, nu pot fi masurate.

Implicit, in studiul lor nu se poate face apel la metodele matematice. Singura dimensiune recunoscuta de Kant proceselor psihice era durata (dimensiunea temporala). Dar, spunea el, cu o singura dimensiune nu se poate stabili un sistem coerent de coordonate. De aceea, cunoasterea psihologica trebuie sa ramina in preocuparea exclusiva a filosofiei sau, poate, cindva, a unei antropologii generale.

Etapa prestiintifica incepe din momentul cind omul a inceput sa-si puna explicit intrebari si probleme despre natura, esenta si locul fenomenelor psihice in Univers si continua pina in antichitatea tirzie (sec. V-IV i. Hr.), cind se constituie primele sisteme filosofice coerente si inchegate. Etapa se numeste prestiintifica intrucit la acea vreme nu se constituisera inca stiintele ca forme riguroase de cunoastere.

In aceasta perioada, cunoasterea fenomenelor psihologice este incadrata in cunoasterea comuna, realizata cotidian si situational, pe baza experientei imediate a omului intr-o comunitate, in contextul comunicarii dintre indivizii acelei comunitati. Raspunsurile date la intrebarile privind natura si fenomenele psihice erau naive si intemeiate pe admiterea principiului animismului (de la lat. anima = a insufleti).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.