Fundamentele psihologiei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.70

nivel: Facultate

1.Caracterul informational -energizant al SPU
Primul aspect apare din insasi natura informationala a psihicului, dar si din faptul ca omul, traind intr-un univers informational, fiind bombardat permanent de informatii si trebuind sa reactioneze la ele, este nevoit sa-si elaboreze mecanismele prin intermediul carora sa le poata stapani. Cel de-al doilea aspect, caracterul energizant, reiese [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fundamentele psihologiei

1.Caracterul informational -energizant al SPU
Primul aspect apare din insasi natura informationala a psihicului, dar si din faptul ca omul, traind intr-un univers informational, fiind bombardat permanent de informatii si trebuind sa reactioneze la ele, este nevoit sa-si elaboreze mecanismele prin intermediul carora sa le poata stapani. Cel de-al doilea aspect, caracterul energizant, reiese din faptul ca avem de-a face cu un sistem viu, campurile bioenergetice reprezentand zone de generare a insasi modelelor informationale.

2.Caracterul interactiv -interactionist
SPU este un sistem dinamic neaflandu-se aproape niciodata intr-o stare de echilibru perfect, dar nici excluzand posibilitatea unor perioade de relativa stabilitate. Indiferent insa de starea in care se afla, interactiunea elementelor, partilor, subsistemelor sale este modul sau curent existential.

Elementele sistemului nu exista in sine, rupte si distincte unele de altele, dimpotriva, ele capata sens numai in procesul interactiunii. Caracterul interactionist al sistemului este demonstrat de faptul ca nivelul dezvoltarii unei parti depinde de nivelul dezvoltarii altei parti. De exemplu, atata vreme cat nu se dezvolta gandirea, nu putem vorbi de existenta observatiei, care este o perceptie cu scop, organizata si planificata mintal sau de existenta memorarii logice, bazate pe intelegere.

3.Caracterul ambilateral orientat
Interactiunile sistemului psihic uman se realizeaza nu exclusiv intre propiile componente, ci si intre el, luat ca intreg, si exterior. El asimileaza informatii atat din exterior, cat si din sine, pe care le coordoneaza in virtutea unui principiu al echilibrarii. Numai acest tip de orientare duala ii asigura normaliteatea.

Ruperea sistemului de lume si centrarea excesiva pe sine, inchiderea in sine ar duce la "prabusirea in sine", la aparitia unor grave fenomene de dezadaptare, cum ar fi autismul. La fel de periculoasa este si desprinderea de sine, de propria fiinta care este principalul punct de sprijin in investigarea lumii. In acest caz, realitatea ar parea iluzorie, fluctuanta, lipsita de consistenta si de utilitate.

4.Caracterul evolutiv
Sistemul psihic uman este evolutiv, trece de la o stare la alta, de la o insuficienta organizare, diferentiere si specializare spre forme din ce in ce mai complexe de organizare, diferentiere si specializare. Functionarea si interactiunea proceselor de crestere, maturizare, dezvoltare, invatare, asimilare, acomodare se soldeaza cu consolidarea unor structuri psihocomportamentale din ce in ce mai evoluate.

5.Caracterul ierarhizat
Sistemul psihic uman nu fuctioneaza global, nediferentiat, ci pe nivele, continuturile sale capatand o ierarhizare functionala si valorica. Cele trei nivele functionale ale psihicului sunt constientul, subconstientul si inconstientul.

6.Caracterul antientropic si antiredundant
Sistemul psihic uman este antientropic si antiredundant, ceea ce inseamna ca pe masura constituirii sale favorizeaza procesele de organizare si diminueaza efectele influentelor perturbatoare. Sunt eliminate informatiile de prisos, cele care si-au pierdut utilitatea sau cele care in loc sa organizeze sistemul il dezorganizeaza. Sunt retinute in schimb informatiile facilitatoare ale bunei functionalitati a sistemului. Mecanismele de selectie , abstractizare, uitare, transfer joaca astfel de roluri.

7.Caracterul adaptativ
Sistemul psihic uman are un caracter adaptativ, indeplinind functii de reglare si autoreglare. Desi el se formeaza ca urmare a influentelor exterioare socioculturale ce se exercita de-a lungul ontogenezei asupra sa, fapt care duce si la socializarea lui, aceasta nu inseamna ca individul nu participa la propria sa formare, ca activismul sau individual este diminuat sau exclus. Din contra, sistemul psihic uman isi afirma specificul si forta sa proprie.

Selectia insusirilor ce sunt reflectate in perceptie se realizeaza, de pilda, nu numai in functie de taria fizica a acestora, ci si de dorintele, aspiratiile, scopurile subiectului. Uneori aceste " forte interne" sunt atat de puternice incat apar perceptii deformate (iluzii).
Datorita tuturor acestor caracteristici psihicul a fost considerat ca fiind un sistem hipercomplex, un fel de rezumat condensat al intregii dezvoltari biologice si socioculturale a omului, sistem ce dispune de un numar mare de elemente active, puternic saturate de legaturi interne si externe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.