Fundamentele chimiei apei

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Oxigenul din apa
Fara un nivel apreciabil al oxigenului dizolvat, multe organisme acvatice nu pot trai in apa. Oxigenul dizolvat este consumat prin degradarea materiei organice. O caracteristica importanta a unui sistem acvatic este capacitatea de a se reoxigena. Oxigenul din apa provine din actiunea fotosintetizanta a algelor, dar aceasta nu este o metod[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fundamentele chimiei apei

Oxigenul din apa
Fara un nivel apreciabil al oxigenului dizolvat, multe organisme acvatice nu pot trai in apa. Oxigenul dizolvat este consumat prin degradarea materiei organice. O caracteristica importanta a unui sistem acvatic este capacitatea de a se reoxigena. Oxigenul din apa provine din actiunea fotosintetizanta a algelor, dar aceasta nu este o metoda eficienta, deoarece cantitatea de oxigen este pierduta pe timpul noptii in procesele metabolice.

Este important sa se faca diferenta dintre solubilitatea O2-ului care reprezinta concentratia O2-ului maxim dizolvat la echilibru si concentratia oxigenului care nu este in general concentratia la echilibru si este limitata de rata la care se dizolva oxigenul. Nivelul oxigenului dizolvat se poate apropia repede de 0 daca nu este actioneaza un mecanism eficient de reaerare a apei.Problema devine in mare una de cinetica, in care exista o limita a ratei la care oxigenul este transferat prin suprafata de contact dintre apa si aer.

Aceasta rata depinde de turbulenta, marimea bulelor de aer, temperatura si alti factori. Degradarea mediata de microorganisme a numai 7 sau 8 mg de material organic poate consuma complet oxigenul dintr-un litru de apa initial saturat cu aer la temperatura de 25 C. Efectul temperaturii asupra solubilitatilor gazelor din apa este important in mod special in cazul oxigenului. Solubilitatea oxigenului in apa scade de la 14.74 mg/L la 0C la 7.03 mg/L la 35 C. La temperaturi mai mari solubilitatea scazuta a oxigenului combinata cu rata respiratiei crescute a organismelor acvatice cauzeaza frecvent conditii in care o cerere mai mare de oxigen insotita de o solubilitate scazuta a gazului in apa duc la epuizarea drastica a oxigenului.

Aciditatea apei si dioxidul de carbon in apa
Fenomenul acid-baza in apa implica cedare si acceptare de ioni de H+. Multe specii se comporta ca acizi in apa eliberand ioni de H+, iar altele se comporta ca baze prin acceptare de H+, molecula de apa avand caracter amfoter. O specie importanta in chimia apei este ionul bicarbonat HCO3 - ce se poate comporta si ca acid si ca baza. Cu toate ca teoretic toate apele au o anumita alcalinitate, apa acida nu este intalnita des, cu exceptia cazurilor de poluare severa.

Aciditatea rezulta in general din prezenta acizilor slabi in special CO2, dar cateodata mai cuprinde si altii cum ar fi H2PO4-, H2S, proteine si acizi grasi. Termenul de "acid liber mineral" este aplicat acizilor tari ca H2SO4 si HCl in apa. Caracterul acid al unor ioni metalici hidrati poate contribui la aciditate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.