Fundamentele SIAD

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.77

nivel: Facultate

Din punct de vedere al tehnologiei informationale ce vizeaza in primul rand realizarea si implementarea subsitemului de gestiune a datelor si cunostintelor, SIAD-urile se pot clasifica in urmatoarele trei categorii:
o SIAD-uri clasice - constituie prima generatie de astfel de sisteme si care in general reprezinta sisteme informatice ce executa sarcini bine stabilite in luarea unor decizii DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fundamentele SIAD

Din punct de vedere al tehnologiei informationale ce vizeaza in primul rand realizarea si implementarea subsitemului de gestiune a datelor si cunostintelor, SIAD-urile se pot clasifica in urmatoarele trei categorii:
o SIAD-uri clasice - constituie prima generatie de astfel de sisteme si care in general reprezinta sisteme informatice ce executa sarcini bine stabilite in luarea unor decizii
o SIAD-uri bazate pe sinteza si analiza datelor, acest lucru fiind posibil cu ajutorul tehnologiei moderne precum DATA WAREHOUSING si OLAP (One Line Analytical Processing)

Depozilete de date centralizeaza, consolideaza, organizeaza si stocheaza date din diverse surse eterogene, date ce vor fi baza procesarilor analitice necesare luarii unei decizii. Din punct de vedere al obiectivelor propuse, depozitul de date e destinat sa furnizeze informatii precise si la timp factorilor de decizie dintr-o organizatie. El reprezinta o colectie de date orientate pe subiecte, integrate, corelate in timp sin non-volatile. Modelarea dimensionala ce se poate efectua cu ajutorul datelor memorate intr-un depozit de date precum si a facilitatilor oferite de OLAP ofera suportul necesar pentru prevzionarea tndintelor unei organizatii.

In ceea ce priveste OLAP, reprezinta o tehnologie de agregare a datelor stocate in depozitele de date intr-o abordare multidimensionala.
Tehnicile utilizate de OLAP cuprind: de la simpla navigatie si selectie a datelor pana la analize complexe incluzand modele si serii temporale. O facilitate OLAP o reprezinta posibilitatea de a construi un scenariu si de de aici rezulta capabilitatea de a raspunde la intrebari de tipul "Ce ar fi daca?".

Principalele caracteristici ale OLAP-urilor sunt:
- perspectiva multidimensionala a datelor - capacitatea de a intagra mai multe aspecte ale activitatilor intreprinderii privite din diferite perspective (=dimensiuni)
- capacitatea de a efectua calcule complexe
orientarea in timp (termenul de Time Intelligence) - abilitatea de exploatare a dimensiunii timp
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.