Fundamente psihopedagogice ale educatiei speciale

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fundamentate stiintific pe datele psihopedagogice si gnoseologice, principiile didacticii servesc drept indrumar in proiectarea si realizarea procesului de invatamant. In totalitatea lor, principiile procesului de invatamant exprima conceptia de baza si proiectarea generala a intregului proces educational. Atunci cand avem in vedere aspectele cele mai generale, cu aplicabilitate larga in toate dom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fundamente psihopedagogice ale educatiei speciale

Fundamentate stiintific pe datele psihopedagogice si gnoseologice, principiile didacticii servesc drept indrumar in proiectarea si realizarea procesului de invatamant. In totalitatea lor, principiile procesului de invatamant exprima conceptia de baza si proiectarea generala a intregului proces educational. Atunci cand avem in vedere aspectele cele mai generale, cu aplicabilitate larga in toate domeniile educatiei, se poate vorbi de "principii fundamentale ale educatiei".

Dar, desigur, aceste note generale primesc valente specifice in raport cu caracteristicile psihice ale subiectilor, cu obiectivele, continutul, formele de realizare, metodologia diverselor sfere ale educatiei (educatia intelectuala, educatia morala, educatia estetica etc.), fara ca prin aceasta sa se perturbe caracterul sistemic, unitar al educatiei.Principiile psihopedagogice au un caracter general-normativ, sistemic si dinamic, deschis.

1.1.Caracterul general-normativ al principiilor procesului de invatamant rezulta din bazele lor explicative, fundamentate epistemologic, psihologic si psihosocial, si, desigur, din esentialitatea lor. Prin aceasta ele vizeaza toate componentele functionale ale procesului de invatamant si sunt aplicabile in procesul de predare-invatare la toate disciplinele si in toate activitatile didactice, pe toate nivelurile de scolarizare, precum si in activitatile corective si compensatorii desfasurate cu copiii cu cerinte educative speciale, datorate unor deficiente.

1.2.Caracterul normativ al principiilor didactice rezida in functia lor orientativa si reglatoare, care isi gaseste ecou in stabilirea obiectivelor, in structurarea continutului, alegerea formelor de realizare a procesului de predare-invatare si a diverselor variante ale acestuia, in stabilirea si aplicarea strategiilor didactice prin ingemanarea optima a unor seturi de metode de predare invatare cu mijloace de instruire, precum si in realizarea verificarii/evaluarii randamentului.

Datorita caracterului lor general-normativ precum si a celorlalte caracteristici, principiile didacticii, aplicate adecvat, duc la "un comportament didactic modelat teoretic de norme stiintifice care explica procesele psihopedagogice" implicate in activitatea de predare-invatare, in activitatile educationale, in general. In acest sens, "proiectarea optimala a lectiei este privita ca un act de creatie directivat de principii didactice (s.n.) care exprima cerintele si conditiile interne si externe ale invatarii, care sintetizeaza cele mai recente date stiintifice implicate in explicarea procesului de invatamant, a programului educational de formare a personalitatii celor de pe bancile scolii" (I. Cerghit, 1983, p. 61).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.