Fundamentarea teoretica a impozitelor

1x punct

categorie: Finante-banci

nota: 9.86

nivel: Facultate

In legatura cu criteriile dimensionarii sarcinilor fiscale, au fost formulate teoria echivalentei (Sismonde de Sismondi, etc.), teoria sigurantei (Emile de Girardin, etc), si teoria sacrificiului, cu cele trei variante ale sale - teoria sacrificiului legal, teoria sacrificiului proportional si teoria sacrificiuluiminim - (teorie imbunatatita de John Stuart Mil, etc.)Adeptii teoriei echivalentei co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fundamentarea teoretica a impozitelor

In legatura cu criteriile dimensionarii sarcinilor fiscale, au fost formulate teoria echivalentei (Sismonde de Sismondi, etc.), teoria sigurantei (Emile de Girardin, etc), si teoria sacrificiului, cu cele trei variante ale sale - teoria sacrificiului legal, teoria sacrificiului proportional si teoria sacrificiuluiminim - (teorie imbunatatita de John Stuart Mil, etc.)Adeptii teoriei echivalentei considera ca impozitele reprezinta o contraprestatie pe care cetatenii o datoreaza statului pentru serviciile aduse lor de catre acesta.
Teoria sigurantei sustine ca impozitele trebuie considerate drept prime de asigurare pentru viata si averea cetatenilor.

Creand conditii pentru desfasurarea in siguranta a diferitelor activitati (prin legi, institutii de organe de stat), statul trebuie sa primeasca o parte din veniturile realizate sub protectia sa sub forma impozitelor.Potrivit teoriei sacrificiului, statul este un produs necesar al dezvoltarii istorice, iar impozitul reprezinta un produs necesar a raportului dintre putere si supusi. In consecinta, in calitatea sa de institutie de suprastructura statul are dreptul sa ceara supusilor sa faca un anumit sacrificiu menit sa acopere cheltuielile publice.

Impozitul reprezinta o forma de prelevare silita la dispozitia statului, fara contraprestatie directa si cu titlul nerestituibil, a unei parti din veniturile sau averea persoanelor fizice/juridice, in vederea acoperirii unor necesitati publice.

Impozitul are urmatoarele caracteristici:este o prelevare silita, cu character obligatoriu, care se efectueaza in numele suveranitatii statului;impozitul nu presupune si o prestatie directa si imediata din partea statului. Prin aceasta, impozitele se deosebesc in mod principal fata de taxe, in cazul carora exista un raport de contraserviuciu direct. Desigur, impozitele presupun realizarea unor contraservicii publice (aparare nationala, securitate si ordine publica, protectie sociala, reprezentarea tarii pe plan extern, etc.), dar acestea nu sunt percepute usor ("pipaite") de catre oricare dintre contribuabili.

Prelevarile cu titlu de impozit sunt nerestituibile, astfel ca niciunul dintre contribuabili nu poate pretinde o plata directa din partea statului, pe baza impozitelor suportate. Prin aceasta, impozitele se deosebesc fata de imprumuturile publice care sunt purtatoare de dobanzi (si alte avantaje) si rambursabile (amortizabile).

Dreptul de a introduce impozite revine organelor de stat - parlamentul, la nivelul intregii tari sau consiliilor (parlamentelor) locale la nivelul colectivitatiilor teritoriale, in virtutea suveranitatii fiscale a statului. In acest cadru, isi gaseste aplicare practica principiul incidentei generale a fiscalitatii - potrivit caruia niciun venit si nicio avere nu pot fi exonerate de la impunere.

Instituirea si perceperea de catre stat a impozitelor determina o importanta redistribuire a produsului intern brut.
Prin aceasta, se manifesta rolul impozitelor pe plan financiar, economic si social, rol ce difera de la o tara la alta.
Pe plan social rolul impozitelor se manifesta prin utilizarea lor ca instrument al distribuirii unei parti importante a produsului intern brut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.