Functionarul public

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Functionarul public este o persoana fizica numita in functie conform legii si care indeplineste conditiile cerute de lege; functionarul public este investit in mod legal prin actul de vointa unilateral al conducatorului unitatii sau institutiei publice, urmat de juramantul de credinta; functionarul public exercita o functie publica cu caracter continuu; functionarul public indeplineste atributiile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functionarul public

Functionarul public este o persoana fizica numita in functie conform legii si care indeplineste conditiile cerute de lege; functionarul public este investit in mod legal prin actul de vointa unilateral al conducatorului unitatii sau institutiei publice, urmat de juramantul de credinta; functionarul public exercita o functie publica cu caracter continuu; functionarul public indeplineste atributiile unei functii publice ce exprima competenta unei autoritati sau institutii publice.

Functionarul public este legat de autoritatea sau institutia publica pentru care exercita atributiile functiei publice, printr-un raport juridic statutar expresie a unui statut legal care ii confera totodata drepturi si obligatii specifice. [6]
Functionarii debutanti sunt persoanele care ocupa, in urma concursului, o functie publica pana la definitivare. Perioada de functionar public debutant este de la 6 luni la 12 luni, in functie de perioada de stagiu si poate fi prelungita cu durata intreruperilor (art. 10 si 50 din Legea nr. 188/1999) [7].

Functionarii publici debutanti intra in categoria functionarilor publici executivi si se impart in 3 clase, definite in raport cu nivelul studiilor necesare pentru ocuparea unei functii publice.
Pentru functionarii publici de executie debutanti durata perioadei de stagiu este de 12 luni - pentru functionarii din clasa I, 8 luni - pentru cei din clasa a II-a si 6 luni - pentru cei din clasa a III-a.
Numirea functionarilor publici debutanti se face prin actul administrativ emis de conducatorul autoritatii sau institutiei publice [8].

Functionarii public de executie definitivi sunt:
a) functionarii publici debutanti care au efectuat perioada de stagiu si a obtinut la evaluarea activitatii calificativul "corespunzator", ceea ce a dus la transformarea postului intr-o functie publica de executie din clasa corespunzatoare studiilor absolvite, in gradul profesional de asistent [9].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.