Functionarea Comisiei Europene

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.91

nivel: Facultate

Fiecare comisar este asistat in activitatea sa de un cabinet format din functionari administrativi. Sefii de cabinet se intalnesc saptamanal pentru discutarea problemelor ce necesita intrunirea comisiei, luand in considerare 2 categorii de probleme : problemele din categoria A, adica cele asupra carora comisarii cad de acord prin intermediul sefilor de cabinet si nu mai trebuie sa discute in plen [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functionarea Comisiei Europene

Fiecare comisar este asistat in activitatea sa de un cabinet format din functionari administrativi. Sefii de cabinet se intalnesc saptamanal pentru discutarea problemelor ce necesita intrunirea comisiei, luand in considerare 2 categorii de probleme : problemele din categoria A, adica cele asupra carora comisarii cad de acord prin intermediul sefilor de cabinet si nu mai trebuie sa discute in plen si probleme de categoria B adica cele care necesita discutii in comisie (pe acestea se vor concentra lucrarile comisiei).

Sediul se afla la Bruxelles, Comisia se intalneste saptamanal, de obicei miercurea, prezenta comisarilor fiind obligatorie. Hotararile se iau in prezenta majoritatii membrilor cu majoritate simpla si implica raspunderea colectiva a comisarilor europeni.
Activitatea permanenta cu caracter administrativ este asigurata de 36 de directii generale, cum ar fi secretariatul general, serviciul juridic, biroul de statistica, etc.

Personalul comisiei (functionand si la Luxemburg) aproximativ 21000 de persoane este recrutat de catre comisie pe criterii geografice si are aceleasi conditii de independenta fata de statul de origine; o mare parte a personalului este angrenata in activitatea de traducere a documentelor oficiale in limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Caracterul tehnic al Comisiei necesita emiterea a nu mai putin de 6000 de acte comunitare pe an dintre care 4000 sunt emise de un comisar sau altul pe baza de abilitare (sarcini precise) .

La luarea deciziilor un rol important il joaca Asociatia de lobby reprezentand diferite categorii socio - profesionale sau economice ce incearca sa-si impuna propria versiune in textul viitorului act comunitar.Rolul Comisiei in ansamblul institutiilor comunitare
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene fiind perceputa ca un Guvern Comunitar. Membrii sai desi sunt numiti de guvernele nationale nu au nici o obligatie fata de acestea fiind loial doar interesului comunitar, deseori aflat in contradictie cu cel national.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.