Functiile sociologiei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.55

nivel: Liceu

Cea mai importanta functie a sociologiei este functia critica. Sociologul nu se poate margini nici la a expune viata sociala, nici numai la a explica si a interpreta. El trebuie sa examineze critic fenomenele sociale, sa prezinte concluziile acestei analize si sinteze critice. Fara o critica sociala, intreaga sociologie este mult diminuata in rolul si functionalitatea sa Ea trebuie sa semnaleze di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functiile sociologiei

Cea mai importanta functie a sociologiei este functia critica. Sociologul nu se poate margini nici la a expune viata sociala, nici numai la a explica si a interpreta. El trebuie sa examineze critic fenomenele sociale, sa prezinte concluziile acestei analize si sinteze critice. Fara o critica sociala, intreaga sociologie este mult diminuata in rolul si functionalitatea sa Ea trebuie sa semnaleze dificultatile, contradictiile vietii sociale in toate societatile.

Sociologia, desi in multe situatii are acest caracter, nu trebuie sa fie apologetica de dragul mentinerii unui anumit sistem social; atunci nu mai este stiinta, devine ideologie. Caracterul sau stiintific este conferit mai ales de pozitia critica fata de realitatea sociala.
Referitor la functia critica se discuta si de "vocatia umanista a sociologiei". Punanduse in slujba umanitatii, sociologii actioneaza nu ca niste servitori rutinati, adulatori de meserie sau fabricanti de vise populiste, ci ca incoruptibili autentici, demistificatori, reporteri ai adevarului si clarificatori tenace ai unor probleme opace.

Exista deosebirea intre viziunea umanista si cea pozitivista ( vezi in acest sens Mihu Achim, op. cit. ) Functia prognotica, prospectiva
Critica realitatii sociale nu are valoare in sine, ci ea se realizeaza in scopul prognozarii, prospectarii viitorului. De aceea, o alta functie a sociologiei este cea prognotica, prospectiva. Sociologia este aceea care trebuie sa dea seama de sensul in care se dezvolta societatea.

Analizand contradictiile sociale, caile de lichidare a acestora, ea trebuie sa prezinte sensul de dezvoltare, alternativele de dezvoltare ale societatii. In cadrul aceluiasi fagas de evolutie caile sunt diferite; chiar daca in viata sociala cunoastem sensul dezvoltarii generale a societatii, modul, calea concreta trebuie examinata si studiata concret (metode de prognoza).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.