Functiile sistemului informational

1x punct

categorie: Management

nota: 9.90

nivel: Facultate

Conceptul integrator al organizarii informationale il reprezinta sistemul informational definit ca ansamblul datelor, informatiilor, circuitelor si fluxurilor informationale, procedurilor si mijloacelor de tratare a informatiiloe menite sa contribuie la fundamentarea , stabilirea si realizarea sistemului de obiective ale organizatiei.
Sistemul informational trebuie sa fie capabil sa furnize[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functiile sistemului informational

Conceptul integrator al organizarii informationale il reprezinta sistemul informational definit ca ansamblul datelor, informatiilor, circuitelor si fluxurilor informationale, procedurilor si mijloacelor de tratare a informatiiloe menite sa contribuie la fundamentarea , stabilirea si realizarea sistemului de obiective ale organizatiei.
Sistemul informational trebuie sa fie capabil sa furnizeze rapoarte periodice privind desfasurarea activitatii, dar si rapoarte la cerere, determinate de semnalarea unor situatii neobisnuite. Sistemul informational fundamenteaza activitatea de analiza si prognoza, permitind adoptarea rapida si eficienta a masurilor impuse de evolutia activitatii.

Organizarea informationala se afla in strinsa legatura cu interg organismul firmei. Apelind la o metafora, se poate sugera ca, daca structura organizatorica ii asigura firmei scheletul, sistemul osos, sistemul informational o alimenteaza cu energia vitala ca si sistemul circulator. De regula, proiectarea si perfectionarea structurii organizatorice si a sistemului informational se fac concomitent, intrucit au aceleasi puncte de pornire.

Structura organizatorica influienteaza sistemul informational prin orientarea fluxurilor informationale in functie de sarcinile si competentele atribuite diferitelor posturi, precum si prin lungimea acestor fluxuri determinate, in principal, de numarul de niveluri ierarhice.

In managementul firmei sistemul informational indeplineste urmatoarele trei functii:
1.Functia decizionala - asigura elementele informatoare necesare fundamentarii si adoptarii deciziilor.
2.Functia operationala - faciliteaza asigurarea suportului informational necesar intocmirii de actiuni solicitate de aplicarea deciziilor.
3.Functia de documentare - prin care se asigura imbogatirea si improspatarea fondului d informare.ss 1. Deficientele sistemului informational

Informatia este supusa unui risc ridicat de degradare, indus de actiunile de producare si difuzare, actiuni rezultate din interactionarea multipla si complexa cu suma informatiilor dintr-un mediu. Riscu de degradare a informatiei este influentat de executarea procesului de prelucrare intr-un anumit context spatial si temporal, de suma utilizatorilor, precum si de atitudinea acestora fata de un atare proces.

Pentru ca angajatii firmelor sa-si rezolve eficient sarcinile, ei trebuie sa invete sa se adreseze directionat si sa comunice celorlalti, pe scurt si pregnant, cele necesare. Ca receptorii de informatii, ei trebuie sa fie capabili sa discearna exact cele transmise de partenerii de discutie.

Inainte de a transmite un mesaj, vorbitorul trebuie sa aiba o motivatie, privind subiectul si motivul comunicarii. De aceea, vorbitorul parcurge un proces - adesea inconstient - de cautare, care ajuta la activitatea tuturor datelor relevante pentru tema tratata.
Multi oameni au tendinta sa creada, deja dupa primele faze, ca ar fi inteles complet cele spuse de interlocuitorii lor, dar aceasta este o mare eroare.

Valoarea comunicarii rezulta din reactia la mesaj a partenerilor de discutii. Decisive pentru succesul comunicarii nu sunt intentia urmarita prin transmiterea unui mesaj interlocuitorului - si nici straduinta de a alege cuvinte potrivite. Nu conteaza ca aveti dreptate sau ca spuneti adevarul. Decisiv pentru succesul comunicarii este modul cum ajunge mesajul la ascultatori si cum reactioneaza acestia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.