Functiile pielii

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.68

nivel: Facultate

Modificarile de la nivelul pieli pot fi un indiciu al starii noastre de sanatate. Sunt modificari ce apar la nivelul tegumentului, care se observa dintr-o privire, cum ar fi, de exemplu, culoarea pielii. O piele extrem de alba a tenului este sugestiva pentru un sindrom anemic. In acelasi timp, o piele prea rosie a fetei indica o suferinta cardiaca, iar o coloratie galbena a tegumentelor poate indi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functiile pielii

Modificarile de la nivelul pieli pot fi un indiciu al starii noastre de sanatate. Sunt modificari ce apar la nivelul tegumentului, care se observa dintr-o privire, cum ar fi, de exemplu, culoarea pielii. O piele extrem de alba a tenului este sugestiva pentru un sindrom anemic. In acelasi timp, o piele prea rosie a fetei indica o suferinta cardiaca, iar o coloratie galbena a tegumentelor poate indica o suferinta hepatica. Sunt multe alte exemple care demonsteaza ca numeroase afectiuni ale organelor interne (ficat, inima, plamani, rinichi) se "citesc" la nivelul pielii.

Conf. dr. George Sorin Tiplica, de la Clinica de Dermatologie 2 din cadrul Spitalului Clinic Colentina din Bucuresti, spune ca "deseori se intampla ca leziunile care apar pe tegumente sau pe mucoase sa preceada cu cateva luni de zile semnele si simptomele caracteristice suferintei bolii interne. Explicatia este simpla daca avem in vedere faptul ca sangele care "scalda" organele interne suferinde preia si diferite substante chimice care semnalizeaza boala. Odata intrate in sistemul circulator, aceste substante chimice "semnal" ajung la nivel cutanat, unde pot produce modificari ale aspectului tegumentar.

Dintre numeroasele exemple, ma voi opri asupra unora care sunt mai frecvente, dar si mai putin cunoscute publicului larg.De exemplu, hepatitele virale se pot manifesta la nivelul pielii anterioare a antebratelor sub forma unor mici umflaturi rotunde, cat gamalia de ac, de culoare rosie-violacee si care produc mancarimi. Porfiriile hepatice se manifesta la nivel cutanat prin basici la nivelul mainilor si aparitia firelor de par pe toata fata, inclusiv pe pometii obrajilor, sub pleoape.

Cancerul din sfera digestiva este uneori asociat cu aparitia pe pielea trunchiului a numeroase mici tumorete brun-negre cu suprafata neregulata aspra si friabila care asociaza prurit (mancarimi). Limfoamele pot determina, inca din stadiile initiale, aparitia la nivelul pielii a unor leziuni cutanate sub forma de cercuri concentrice de culoare violacee (ca un semn de tras la tinta).

Cancerul bronsic se poate manifesta la nivel cutanat sub forma unor basici dispuse pe fond rosu-violaceu cu aparitie dupa traumatisme locale cutanate sau cu aparitie spontana pe piele". Conf. dr. Tiplica mai spune ca "unele afectiuni ale tesutului conjunctiv - colagenozele - care determina suferinte interne multiorganice pot debuta cu aparitia unei inrosiri a obrajilor comparabile cu aripile unui fluture, cum se intampla in lupusul eritematos. Sclerodermia sistemica, o alta colagenoza, se poate manifesta prin ingrosarea tegumentului care duce intr-o prima faza la diminuarea expresivitatii faciale, iar daca boala avanseaza, fata capata aspectul lipsit de pliuri de expresie al "icoanelor bizantine".

Dermatomiozita (colagenoza cu suferinte majore la nivelul sistemului muscular) poate debuta prin colorarea violacee "in ochelari" a tegumentului din jurul ochilor. Afectiunile glandelor endocrine au si ele rasunet la nivel tegumentar. De exemplu, excesul de hormoni sexuali masculini determina aparitia acneei severe. Excesul de hormoni tiroidieni se poate manifesta la nivel cutanat prin transpiratii abundente, inrosiri bruste si de scurta durata ale palmelor sau fetei sau prin aparitia de leziuni urticariene".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.