Functiile mass media

3x puncte

categorie: Marketing

nota: 9.80

nivel: Facultate

"In sociologia comunicarii de masa exista o explicatie... data efectelor comunicarii, in sensul dezvoltarii unei argumentatii in filiatie functionalista. Aceasta este sustinuta de traditia "utilizarii si gratificatiilor", care considera ca nevoile izvorate din contextul social si dispozitiile psihologice individuale determina in mare sau modeleaza atat utilizarile mass-media, cat si raspunsul la c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functiile mass media

"In sociologia comunicarii de masa exista o explicatie... data efectelor comunicarii, in sensul dezvoltarii unei argumentatii in filiatie functionalista. Aceasta este sustinuta de traditia "utilizarii si gratificatiilor", care considera ca nevoile izvorate din contextul social si dispozitiile psihologice individuale determina in mare sau modeleaza atat utilizarile mass-media, cat si raspunsul la continutul mediatic." Din acest unghi alegerea informatiei de catre un individ este data deasteptarea sa de a primi sprijin in rezolvarea propriilor probleme.

De exemplu nevoia identificarii cu cineva, persoana publica, de obicei, face ca atentia acordata mijloacelor de comunicare in masa sa ia forma conformismului si adoptarii unor tipare comportamentale. Lucrul acesta e mai vizibil la copii si la adolescenti, dar nu este de neglijat nici in cazul adultilor si este usor de depistat prin faptul ca cel in cauza adopta o moda, un stil de viata, o idee. Un alt exemplu este cel ce priveste nevoia de securitate si liniste. Acest exempul in intalnim in cazul persoanelor aflate intr-o situatie de izolare, de conflict.

Nevoia oamenilor de a comunica de a putea deveni ei la randul lor informatori, deci in centrul atentiei, de a fi lider de opinie duce la o alta abordare a mass-media.. Nevoile si asteptarile oamenilor ii fac sa simta nevoia de comunicare, de informare. Si nimeni nu mai poate nega faptul ca presa este una dintre cele mai importante surse de informare, daca nu chiar cea mai importanta. Iar aceasta intaietate I-o confera faptul ca este accesibila tuturor. Ziare, radio, televiziune, internet, toate stau astazi in slujba celor interesati de ceea ce se intampla in propria "ograda" sau la altii.

Fiind atat de prezenta in viata oamenilor, ea a adus o serie de schimbari si-a lasat amprenta in diferite situatii. Influenta ei asupra vietii sociale a determinat modificari in actiunile indivizilor si a grupurilor. Avand in vedere toate aceste interactiuni intre media si societate, jurnalistii, oamenii politici, psihologii, sociologii au incercat sa determine care e locul pe care mass media il ocupa in viata sociala, care sunt legaturile ce se stabilesc intre mass-media si diferite grupuri sau persoane, ce natura au aceste legaturi si care este influenta lor in procesele de transformare sociala, economica, politica si culturala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.