Functiile managementului ale organizatiei

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.99

nivel: Facultate

Functia de organizare desemneaza ansamblul proceselor de management prin intermediul carora se stabilesc si delimiteaza procesele de munca fizica si intelectuala si componentele lor (miscari, timp, operatii, lucrari, sarcini) precum si gruparea acestora pe posturi, formatii de munca, compartimente si atribuirea lor personalului corespunzator anumitor criterii manageriale, economice, tehnice si soc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functiile managementului ale organizatiei

Functia de organizare desemneaza ansamblul proceselor de management prin intermediul carora se stabilesc si delimiteaza procesele de munca fizica si intelectuala si componentele lor (miscari, timp, operatii, lucrari, sarcini) precum si gruparea acestora pe posturi, formatii de munca, compartimente si atribuirea lor personalului corespunzator anumitor criterii manageriale, economice, tehnice si sociale, in vederea realizarii in cat mai bune conditii a obiectivelor previzionate.

Pt orice proces de management dupa stabilirea obiectivelor este necesara organizarea activitatii pt realizarea acestora. Functia de organizare raspunde la intrebarea "Cine si cum atribuie la realizarea obiectivelor organizatiei?".In cadrul intreprinderii delimitam organizarea de ansamblu a firmei concretizata in stabilirea structurii organizatorice si a sistemului informational si organizarea principalelor componente ale firmei: cercetare, dezvoltare, productie, personal, financiar-contabila si comert.

Functia de coordonare consta in ansamblul proceselor de munca prin care se armonizeaza deciziile si actiuniile personalului organizatiei si ale subsistemelor sale, in cadrul previziuni si sistemului organizatoric stabilit anterior.

Se poate spune despre coordonare ca este o organizare in dinamica. Conditia esentiala a unei coordonari eficiente este realizarea unei comunicari adevarate la toate nivelurile organizatiei. Coordonarea imbraca 2 forme:Bilaterala: care se realizeaza intr-un manager si un subordonat.Multilaterala: care se realizeaza intr-un manager si mai multi subordonati (prin intermediul sedintelor operative).

Functia de antrenare incorporeaza ansamblul proceselor de munca prin care se determina personalul organizatiei sa contribuie la stabilirea si realizarea obiectivelor previzionate pe baza luarii in considerare a factoriilor care ii motiveaza.Antrenarea raspunde la intrebarea "De ce personalul firmei participa la stabilirea si realizarea obiectivelor acesteia?". Fundamentul antrenarii il reprezinta motivarea ce consta in corelarea satisfacerii necesitatiilor si interesele personalului cu realizarea obiectivelor si sarcinilor atribuite.

In conditiile in care se are in vedere amplificarea satisfactiilor personalului ca urmare a realizarii sarcinilor atribuite, nivelul lor obligatoriu fiind accesibile majoritatii executantiilor, putem aprecia ca se apeleaza la o motivare pozitiva. Daca dimpotriva se ameninta personalul cu reducerea satisfactiilor in cazul nerealizarii intocmai a unor obiective si sarcini la un nivel foarte ridicat imposibil de atins de catre multi dintre executanti motivarea este considerata negativa. Realizarea unei atrenari eficiente presupune o motivare complexa diferentiata si graduala utilizand asa numitele scari motivationale (piramida lui Maslow).

Functia de control poate fi definita ca ansamblul proceselor prin care performantele organizatiei si ale componentelor acesteia sunt masurate si comparate cu obiectivele si standardele stabilite initial in vederea eliminarii deficientelor constatate si integrarii abaterilor pozitive.Aceasta functie raspunde la intrebarea "Cu ce rezultate s-a finalizat munca depusa?". Pt a putea judeca performantele actiunii depuse managerii vor decide in avans nivelul acestora. Pt a fi eficient procesul de control trebuie sa fie continuu nelimitandu-se la perioadele de incheiere a planului sau programului (an, trimestru, luna).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.