Functiile limbajului

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Tinind seama de raportul gindire-limbaj, de rolul general al limbajului in raport cu gindirea, rolul de instrument prin care gindirea ia nastere si de instrument de comunicare a gindurilor, rezulta doua functii de natura semantica:Aceasta functie tine de faptul ca, prin intermediul cuvintelor, noi exprimam, exteriorizam informatii, adica prezentam proprietati ale diferitelor obiecte, descriem situ[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functiile limbajului

Tinind seama de raportul gindire-limbaj, de rolul general al limbajului in raport cu gindirea, rolul de instrument prin care gindirea ia nastere si de instrument de comunicare a gindurilor, rezulta doua functii de natura semantica:Aceasta functie tine de faptul ca, prin intermediul cuvintelor, noi exprimam, exteriorizam informatii, adica prezentam proprietati ale diferitelor obiecte, descriem situatii etc.
Aceasta functie este considerata la nivelul acelor enunturi pe care logicienii le numesc propozitii autentice (ex: "Tabla este neagra.") O astfel de propozitie prezinta o proprietate a unui obiect.

Enunturile de acest fel se mai numesc si propozitii cognitive, deoarece proprietatile pe care le exprima sau continutul lor poate fi considerat o achizitie a cunoasterii noastre, un rezultat la care s-a ajuns pe baza unui efort de cunoastere.
Principala particularitate, din punct de vedere logic, a propozitiilor cognitive este aceea ca sunt calificabile ca fiind adevarate sau false. De asemenea, sunt singurele enunturi care pot fi calificate ca fiind adevarate sau false.
In afara de propozitiile cognitive, operam cu o mare diversitate de alte tipuri de enunturi: propozitii interogative (intrebari), propozitii normative (reguli, norme), propozitii imperative (ordine, comenzi) etc.

O prima diferenta legata de utilizarea mai restrinsa, respectiv mai larga a propozitiilor enumerate in raport cu propozitiile cognitive este faptul ca nici una din propozitiile care nu sunt cognitive nu poate fi calificata ca fiind adevarata sau falsa (Putem vorbi despre intrebari pertinente sau nu, despre imperative adecvate sau nu, despre norme restrictive sau nu, dar nu putem atribui valoarea de adevarat sau fals nici uneia din aceste propozitii).

Legat de raportul dintre propozitiile cognitive si celelalte tipuri de propozitii, de retinut ca propozitiile cognitive au un caracter fundamental: pot fi formulate si utilizate independent de alte tipuri de propozitii; pe de alta parte, celelalte tipuri de propozitii le presupun, direct sau indirect, pe cele cognitive (De exemplu, propozitiile interogative trebuie intotdeauna considerate in raport cu un raspuns posibil la intrebarile formulate prin ele, iar raspunsurile sunt in mod explicit cognitive). Astfel se explica de ce logica elementara se construieste in legatura cu propozitiile cognitive.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.