Functiile dreptului

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ocrotind si garantand ordinea constitutionala, proprietatea, statutul si rolul individului, dreptul apare ca un factor implicat in procesul dezvolAZtarii sociale. Fiind instrument al controlului social, dreptul previne dezorganizarea, asigura coeziunea interioara a colectivitatilor prin programarea si tipizarea unor conduite socialmente utile, defineste cadrul general de desfasurare a proceselor s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functiile dreptului

Ocrotind si garantand ordinea constitutionala, proprietatea, statutul si rolul individului, dreptul apare ca un factor implicat in procesul dezvolAZtarii sociale. Fiind instrument al controlului social, dreptul previne dezorganizarea, asigura coeziunea interioara a colectivitatilor prin programarea si tipizarea unor conduite socialmente utile, defineste cadrul general de desfasurare a proceselor sociale si sanctioneaza conduitele deviante.

Dreptul, ca ansamblu de norme, institutii si sanctiuni formalizate, stabileste principiile de baza ale convietuirii sociale. Ca sistem formalizat, dreptul se caracterizeaza printr-o relativa rigiditate a structurii sale, conditie a naturii constrangatoare a reglementarilor pe care le contine. In ansamblul prescriptiilor sale, dreptul apara, prin mijloacele specifice fiecarei ramuri, viata in comun impotriva diferitelor excese individuale, asigura securitatea persoanei (in acest sens s-a vorbit despre cele trei drepturi "absolute" ale societatii civile - securitatea persoanei, libertatea individului si proprietatea).

Norma de drept, ca regula ce prescrie o conduita posibila sau datorata, este o cale pentru realizarea unor valori. Aceste valori, ocrotite de lege, sunt nemijlocit legate de buna si productiva functionare a mecanismelor sociale.Fiind mijlocul cel mai eficace pentru realizarea scopurilor soAZcial-politice, dreptul exercita un rol important in conducerea societatii. Actul normativ juridic este un act de conducere sociala. In forma ei cea mai generala, legea este forma universala de exprimare a dezideratelor sociale majore. Imbratisand domeniul organizarii sociale, dreptul se circumscrie conceptului de practica sociala.

Dreptul apartine acestui domeniu cel putin din doua, perspective:
a) mobilurile care pun in miscare activitatea legiuiAZtorului sunt esentialmente legate de nevoile reale ale societatii, de practica raporturilor interumane. In acest sens spunem ca dreptul este determinat de scopuri ce se impun actiunii;
b) ca efect al aplicarii normei de drept se produce o modificare a realitatii sociale prin aceea ca dreptul ofera o forma specifica de manifestare a raporturilor sociale - forma raporturilor juridice - cu toate conAZsecintele ce deriva de aici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.