Functiile dreptului

2x puncte

categorie: Drept

nota: 9.22

nivel: Facultate

Dreptul are ca scop disciplinizarea societății umane. Acest scop este slujit de o serie de funcții. Acestea sunt definite în literatura de specialitate drept ,, direcții(orientări) funamentale ale acțiunii mecanismului juridic la îndeplinirea cărora participă întregul sistem al dreptului ( ramurile, instituțiile, normele dreptului), precum și instanțele social abilitate cu atribuții în domeniul re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functiile dreptului

Dreptul are ca scop disciplinizarea societății umane. Acest scop este slujit de o serie de funcții. Acestea sunt definite în literatura de specialitate drept ,, direcții(orientări) funamentale ale acțiunii mecanismului juridic la îndeplinirea cărora participă întregul sistem al dreptului ( ramurile, instituțiile, normele dreptului), precum și instanțele social abilitate cu atribuții în domeniul realizării dreptului” ( N. Popa, Teoria Generală a Dreptului).
Funcția dreptului este categoria ce servește la determinarea rolului activ și multilateral al dreptului în viața și activitatea societății, din punct de vedere al destinației dreptului.

În opinia profesorului italian V. Ferrari, dreptul realizează:

a) funcția de reglementare socială;
b) funcția de tratare a conflictelor declarate;
c) funcția de legitimare a puterii.( Craiovean I. Tratat de teoria dreptului)

Un alt autor consideră că funcția primară a sistemului juridic este funcția integrativă, drptul avînd rolul de a ,, calma” elementele potențiale de conflict și de a ,, unge „, mecanismul social în condițiile în care sistemul de norme pentru care există adeziune este unitar și coerent, punîndu-se problema legitimării sistemului de norme, interpretării normelor dreptului, sancțiunilor și jurisdicției.
Într-o altă opinie , sistemul juridic poate fi considerat ca un mecanism integrativ care contribuie la coordonarea sociatății, fapt ce se realizează prin intrări provenind din alt sisteme ale sociatății și care sunt recepționate de sistemul juridic, și prin iesirile sistemului juridic catrealte subsisteme ale societății.

W. Evan distinge:
a) o funcție pasivă de control social direct, adică de codificare a obiceiurilor, regulilor morale și cutumelor existente într-o societate;
b) o funcție activă de instrument de modificare a comportamentelor și valorilor existente într-o societate. Cu privire la cel de-al doilea tip de funcție, evan arată că dreptil poate genera două procese corelative: procesul de institutionalizare, adică de intarire a unei norme prin inzestrarea ei cu mijloace necesare pentru aplicarea sa și procesul de interiorizare a modelului de comportament , adica de asimilare a valorii sau a valorilor implicate in aceste norme, aspect cu privire la care s-a remarcat ca dreptul exercita o functie care poate fi calificata ca functie educativa.

Analiza punctului de vedere exprimat de L. Friedman in aceasta materie subliniaza faptul ca in aceasta opinie se releva interactiunea dintre sistemul juridic si contextul social care este conditionata si dirijata de cultura juridica, dreptul nefiind insa o entitate independenta si autonoma ci este sensibil la presiuni externa, reflectind dorintele si puterea fortelor sociale care primeaza. Functiile sitemului juridic dupa L. Friedman fiind:
a) atenuarea conflictelor;
b) solutionarea controverselor;
c) controlul social;
d) ingineria sociala;
e) shimbarea comportamentelor.

De asemenea este important de mentionat distinctia unui autor celebru , intre functia represiva a dreptului prin care se consacra libertatea si ordinea prin intermediul sanctiunilor juridice și functia stimulativa prin care se conditioneaza comportamentul uman, avind in vedere nivelul complex al sanctiunii juridice, nu numai punitiv ci si pozitiv , stimulativ.

În conceptia profesorului N. Popa, dreptul indeplineste:
a) functia de institutionalizare sau formalizare juridica a organizarii social-politice;
b) functia de conservare, aparare si garantare a valorilor fundamentale ale sociatetii;
c) functia de conducere a societatii;
d) functia normativa.
La cele expuse anterior mai adaugam si functia educativa si informativa pentru a evidentia functiile dreptului in toata complexitatea sa, ca sistem juridic.

Funcția de instituționalizare juridică a organizării social-politice;

se manifesta prin faptul ca dreptul , prin normele sale, reglementeaza organizarea autoritatilor publice ale staului, atributiile lor, coraportul autoritatilor publice, modalitatea de exercitare a celor trei puteri de stat: puterilor legislativa, executiva si judecatoreasca. Aceasct functie rezida deci in faptul ca dreptul asigura cadrul de functionare a intragului sitem de organizare sociala, aceasta se efectueaza prin intemediul Legii Fundamentale dintr-un stat si anume Constitutia si legile organice.

Constitutia Republicii Moldova in capitolul IV rglementeaza organizarea si functionare Parlamentului pe care-l declara organ reprezentativ suprem al poporului Republicii Moldova si unica autoritate legislativa a statului, ulterior consacra statutul deputatilor,procesul de legiferare. Capitolul V este destinat dispozitiilor cu privire la Presedintele Republicii Moldova, alegerea , mandatul si atributiile acestuia, ulterior capitolul VI se expune asupra constituirii si functiilor Guvernului Rebublicii Moldova , in Capitolul VII se reglementeaza raporturile acestuia cu Parlamentul,iar capitolul IX este dedicat Autoritatii Judecatoresti. Cu toate ca sunt determinate clar atributiile ce revin fiecarei autoritati publice si find consacrat legal principiul separarii puterilor in stat aceasta se intelege nu din aspactul izolarii ci din cel al unei colaborari eficiente.

Funcția de conservare, apărare și garantare a valorilor fundamentale ale societății

Ocrotind si garantind ordinea constitutionala , proprietatea, statutul si rolul individului , dreptul apare ca un factor implicat in procesul dezvoltarii sociale. Fiind un instrument al controlului social, dreptul previne dezorganizarea, asigura coeziunea interioara a colectivitatilor prin programarea si tipizarea unor conduite socialmente utile. La fel dreptul este important si prin faptul ca defineste cadrul general de desfasurare a proceselor sociale si sanctioneaza conduitele deviante.
Deci putem conchide ca statul prin intermediul dreptului apara colectivitatea umana, precum sip e fiecare memnru al colectivitatii, asigura buna functionare a colectivitatii, neadmitind conflictele in societate.
Un exemplu elocvent de aparare a valorilor sociale am putea da referindurile la obiectul apararii dreptului penal, care in articolul 2 mentioneaza: ,, Legea penala apara impotriva infractiunilor, persoana, drepturile si liberatatile acesteia, proprietatea, mediul inconjurator, orinduirea constitutionala, suveranitatea, independenta si intagritatea teritoriala a Republicii Moldova, pacea si securitatea omenirii, precum si intreaga ordine de drept.”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.