Functiile administratiei publice

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.73

nivel: Facultate

Din observatiile de mai sus, putem descifra cele mai importante functii exer-citate de administratia publica din tara noastra.
Principala functie detinuta de administratia publica este aceea de organism intermediar de executie. Aceasta functie este determinata de pozitia pe care o are administratia fata de puterea politica, deoarece ea este cea care trebuie sa organize-ze si sa asigure exec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functiile administratiei publice

Din observatiile de mai sus, putem descifra cele mai importante functii exer-citate de administratia publica din tara noastra.
Principala functie detinuta de administratia publica este aceea de organism intermediar de executie. Aceasta functie este determinata de pozitia pe care o are administratia fata de puterea politica, deoarece ea este cea care trebuie sa organize-ze si sa asigure executia, folosind, daca este cazul, autoritatea sa sau chiar con-strangerea.

Prevalandu-se de functia sa de organism intermediar de executie, administratia publica poate:sa pregateasca decizii politice sau chiar sa colaboreze la adoptarea lor;sa organizeze executarea deciziilor politice;in unele cazuri poate sa execute direct, concret, unele decizii politice;sa asigure executarea deciziilor politice, prin convinegere sau folo-sind forta de constrangere, daca este cazul;de asemenea, administratia publica este cea care trebuie sa aduca la cunostiinta autoritatilor competente toate cererile, dorintele sau necesitatile membrilor societatii.

Toate aceste demultiplicari ale functiei principale ale administratiei publice, de organism intermediar de executie, nu fac decat sa sublinieze rolul administratiei publice de colaborator al puterii politice in organizarea societatii si reglementarea functionarii ei.
Pe langa functia ei principala, administratia publica detine si numeroase functii derivate, care se refera la scopurile actiunilor desfasurate de aceasta.

Intr-un stat de drept, obiectivul administratiei publice este acela de a asigura infaptuirea deciziei politice, rezultata din legi si celelalte acte normative emise de autoritatile statului si de colectivitatile locale .Putem distinge urmatoarele functii derivate exercitate de administratia publica:functia de instrument de conservare a valorilor materiale si spirituale ale societatii prin care se asigura continuitatea si durabilitatea societa-tii noastre;functia de organizare si coordonare pentru a ne putea adapta transfor-marilor constante care au loc in societate, mai ales in ceea ce priveste structura economica a acesteia.

Prin toate aceste activitati, administratia publica indeplineste importante functii cu caracter politic, legate de existenta, organizarea si functionarea statului si a colectivitatilor locale, fara de care nu se poate concepe o societate moderna.Pornind de la doctrina administrativa a lui Henri Fayol, care afirma ca "administrer c'est prevoir commander et controler", vor observa ca si administratia publica, in realizarea functiilor sale, trebuie sa prevada si sa programeze, sa organizeze procesul de executie, sa decida, dar si sa pregateasca variante de decizii pentru decidentul politic, sa coordoneze procesul de executie si, in sfarsit, sa con-troleze intreaga activitate de punere in executare si realizare a valorilor politice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.