Functiile ablativului

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

.Ablativul cauzei (ablativus causae) este un complement circumstantial de cauza care arata motivul actiunii indicate de verb. Se exprima fie fara prepozitie, fie precedat de - ex sau prae (numai atunci cand verbul apare cu forma negativa). Exemplu: Exercitus fame periit. Armata a pierit de foame. Ominia sunt mea culpa comissa. Toate s-au petrecut din vina mea. Multi ex vulneribus periere.multi a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functiile ablativului

.Ablativul cauzei (ablativus causae) este un complement circumstantial de cauza care arata motivul actiunii indicate de verb. Se exprima fie fara prepozitie, fie precedat de - ex sau prae (numai atunci cand verbul apare cu forma negativa). Exemplu: Exercitus fame periit. Armata a pierit de foame. Ominia sunt mea culpa comissa. Toate s-au petrecut din vina mea. Multi ex vulneribus periere.multi au pierit din cauza ranilor. Iam moveri nequibant prae lassitudine. Nu mai puteau sa se miste din cauza oboselii.

OBSERVATIE: Complementul circumstantial de cauza mai poate fi exprimat si prin prepozitiile:
-ob, propter +AC = din cauza.
Exemplu: ob eam causam (din aceasta cauza)
propter metum (din cauza fricii)
-G + prepozitiile causa, gratia (pentru)
Exemplu: Communis libertatis causa (pentru libertatea tuturor)

5. Ablativul autorului (ablativus autoris) este complementul de agent al verbelor la DP(diateza pasiva), deci subiectul logic al propozitiei. Apare exprimat - cu prepozitiile a, ab = de, de catre - atunci cand complementul de agent este o fiinta sau un lucru personificat sau fara prepozitie - cand complementul de agent este un lucru.
Exemplu: in summo colle ab hostibus couspiciebantur. Pe varful dealului erau vazuti de dusmani. Varie sum affectus tuis litteris. Am fost impresionat in chip diferit de scrisoarea ta.

ABLATIVUL INSTRUMENTAL arata mijlocul, instrumentul prin care se realizeaza actiunea verbala.
1.Ablativul instrumental propriu-zis (ablativus instrumenti) arata la modul propriu mijlocul, lucrul sau fiinta prin care se realizeaza actiunea verbului. Apare exprimat - fara prepozitie - cand instrumentul este un nume de lucru sau un substantiv abstract sau prin per (prin) + AC - cand instrumentul este o persoana.
Exemplu: Lacte atque pecore vivunt. Ei traiesc cu lapte si cu carne.
Oculo luctos spectat. Cu ochiul priveste jocurile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.