Functii financiare Excel

2x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.02

nivel: Facultate

Pentru a folosi comanda Goal Seek se formulează întâi problema, se introduc variabilele și formulele în foaia de calcul. Celula cu rezultate trebuie să conțină neapărat o formulă iar formula respectivă trebuie să conțină referiri la alte celule din foaia de calcul, celule care conțin variabile de intrare.

Pentru găsirea valorii de intrare care să conducă la un anumit răspuns se vor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functii financiare Excel

Pentru a folosi comanda Goal Seek se formulează întâi problema, se introduc variabilele și formulele în foaia de calcul. Celula cu rezultate trebuie să conțină neapărat o formulă iar formula respectivă trebuie să conțină referiri la alte celule din foaia de calcul, celule care conțin variabile de intrare.

Pentru găsirea valorii de intrare care să conducă la un anumit răspuns se vor parcurge următoarele etape:
1. Se selectează celula rezultat, care trebuie să conțină o formulă și în care vrem să obținem o anumită valoare.
2. Se aplică comanda Tools, Goal Seek. Pe ecran apare caseta de dialog Goal Seek (figura 1).
3. Caseta Set Cell conține celula selectată în etapa 1. Dacă s-a sărit peste etapa 1, se scrie în această casetă referința celulei rezultat. În caseta To value se introduce soluția la care vreți să ajungeți. În caseta By changing Cell se scrie referința celulei de intrare. Această celulă trebuie să contribuie la valoarea formulei din celula rezultat, specificată în Set Cell.
4. Se selectează butonul OK.

Goal Seek înlocuiește valoarea de intrare astfel încât soluția să se apropie cât mai mult de soluția cerută.

Aplicație – Goal Seek

O persoană depune o sumă la o bancă pe termen de o lună cu o rată a dobânzii de 7%. Să se calculeze, pentru un orizont de 12 luni suma din cont la începutul și sfârșitul fiecărei luni. Să se calculeze valoarea din cont la sfârșitul perioadei pentru mai multe valori a sumei depuse. Să se determine ce sumă trebuie să fie depusă astfel încât la sfârșitul perioadei suma din cont să fie de 10.000 lei ?

Se va crea următoarea foaie de calcul (figura 2):

Suma la începutul lunii 1 este chiar suma depusă deci în B5 vom introduce formula =B1.
Suma la sfârșitul unei luni este suma de la începutul lunii la care se adaugă dobânda, deci formula din celula C5 va fi =B5+B5*B$2/12.
Suma la începutul lunii 2 este suma de la sfârșitul lunii 1, deci în B6 vom introduce formula =C5.
Se copiază pe coloană formulele din B6 și B5. Suma de la sfârșitul perioadei este în celula C16. Valoarea din această celulă depinde în mod indirect de suma depusă din B1.

Dacă se modifică suma depusă automat se modifică și valoarea din C16. De exemplu, pentru o sumă depusă de 30.000 se va obține la sfârșitul perioadei o sumă de 32.168 lei.
Să rezolvăm acum următoarea întrebare: Ce sumă trebuie depusă astfel încât la sfârșitul perioadei suma finală să fie de 10.000 lei ?.

Rezolvare:
1. Se selectează celula C16.
2. Se aplică comanda Tools, Goal Seek
3. Caseta Goal Seek se va completa în modul următor:
Set Cell C16 Celula care conține suma pe care vrem să o obținem
To Value 10.000 Suma pe care vrem să o obținem (suma depusă)
By Changing Cell B1 Celula care variază ca să obținem rezultatul
4. Se selectează butonul OK

Excel rezolvă problema în mod invers, suma care trebuie depusă fiind de 9.325 lei.

Efectuarea de analize “What if” cu scenarii

Multe din analizele economice implică efectuarea de analize de tipul “Ce se întâmplă dacă?”. Pentru a răspunde la astfel de întrebări se modifică valorile din celulele care conțin datele inițiale ale problemei. La schimbarea acestor valori se modifică și rezultatele. Cu cât există mai multe scenarii, cu atât urmărirea diferențelor dintre rezultatele acestora este mai dificilă. Excel oferă o facilitate care permite urmărirea acestor scenarii: “Scenario Manager” (managerul de scenarii).

Crearea unui scenariu

Un model cu scenarii trebuie să aibă un set de valori de intrare și un set de valori rezultat (care se schimbă în funcție de intrări).
Pentru a crea un scenariu se vor efectua următorii pași:
1. Se aplică comanda Tools, Scenarios. Pe ecran apare caseta de dialog Scenario Manager (figura 11.5).
2. Din caseta Scenario Manager se selectează butonul Add. Pe ecran apare caseta de dialog Add Scenario (figura 11.6).
3. În caseta Scenario Name se specifică numele scenariului.
În caseta Changing Cells se indică celulele sau domeniul de celule care vor fi modificate pentru fiecare scenariu.
În caseta Comment se pot scrie informații suplimentare. Automat Excel introduce în această casetă numele utilizatorului și data la care a fost creat scenariul.
Pentru a evita efectuarea de modificări în celulele din foaia de calcul se selectează optiunea Prevent Changes din secțiunea Protection a casetei de dialog. Pentru a ascunde datele din celule se selectează opțiunea Hide.
4. Se aplică un clic pe butonul OK.
Pe ecran apare caseta de dialog Scenario Values (figura 11.7), în care se introduc datele pentru fiecare celulă din scenariu.
După introducerea datelor se selectează butonul OK. Pe ecran apare caseta de dialog Scenario Manager. Denumirea noului scenariu creat apare în lista Scenarios. La selectarea unui scenariu din listă în câmpul Changing Cells vor fi afișate adresele celulelor din scenariu, iar în câmpul Comments comentariile introduse.
5. Pentru a vedea scenariul se selectează denumirea lui din listă și se execută un clic pe butonul Show. Excel va afișa valorile din toate celulele din foaia de calcul. În cazul în care caseta de dialog acoperă o parte din date, se trage cu mouse-ul bara de titlu a casetei de dialog spre marginea ecranului.
6. Pentru a reveni în foaia de calcul se execută un clic pe butonul Close. Excel va afișa în foaia de calcul valorile stabilite în scenariu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.