Functia senzitivo-senzoriala a sistemului nervos

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.72

nivel: Facultate

Analiza si prelucrarea informatiei se realizeaza la nivelul tuturor celor trei segmente ale analizatorului. La nivelul segmentului central, excitatiile sosite de la periferie sunt transformate in senzatii si perceptii.

In fiecare moment creierul uman este asaltat de un volum impresionant de informatii atat din mediul extern, cat si din cel intern. Astfel, pe calea analizatorului vi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functia senzitivo-senzoriala a sistemului nervos

Analiza si prelucrarea informatiei se realizeaza la nivelul tuturor celor trei segmente ale analizatorului. La nivelul segmentului central, excitatiile sosite de la periferie sunt transformate in senzatii si perceptii.

In fiecare moment creierul uman este asaltat de un volum impresionant de informatii atat din mediul extern, cat si din cel intern. Astfel, pe calea analizatorului vizual sunt primite 83% din informatii, prin cel auditiv 11%, prin cel olfactiv 3,5%, prin analizatorul somestezic 1,5% iar prin cel gustativ 1% din informatiile venite din mediul extern.

Analizatorii primesc o cantitate totala de informatie de aproximativ 1011 biti/s, din care in sistemul nervos ajung aproximativ 107 biti/s. Aceasta cantitate enorma de informatie este prelucrata inconstient, iar 99% din ea este inlaturata, ea fiind nerelevanta si neimportanta. Doar cca 1010 biti/s din informatia primita de SNC sunt prelucrate constient, elaborandu-se pe baza lor senzatiile si perceptiile.

Senzatia si perceptia Recunoasterea constienta a actiunii unui stimul ce actioneaza intr-un anumit teritoriu periferic se numeste senzatie. Senzatia este un act psihic elementar "modal", de realizare a imaginii singulare a unor insusiri ale obiectelor si fenomenelor lumii inconjuratoare. Senzatiile se produc in urma actiunii obiectelor si fenomenelor lumii materiale inconjuratoare asupra receptorilor periferici si organelor de simt.

Prin intermediul lor omul ia cunostinta de proprietatile elementare ale materiei cum ar fi forma, marimea, greutatea, suprafata, culoarea, sonoritatea, gustul, mirosul, sunet etc.Prin organele de simt si a extero, intero si proprioceptorilor excitatia se transforma in senzatie in momentul cand ajunge la scoarta cerebrala. Senzatiile reprezinta izvorul initial al tuturor informatiilor noastre. Ele nu sunt insa simple copii ale insusirilor obiectelor si fenomenelor, ci sunt imagini subiective ale lumii obiective.

De aici reiese ca imaginea reflectata devine element de natura ideala si nu materiala.Senzatia ca forma de reflectare a lumii are doua particularitati: pe de o parte este instrument de reflectare nemijlocita a lumii materiale. Intre senzatie, ca element reflectat, constiinta si realitatea obiectiva se interpune doar sistemul analizator, asupra caruia actioneaza direct iar pe de alta parte, senzatiile reprezinta intotdeauna reflectarea pe plan ideal a proprietatilor separate ale obiectelor si fenomenelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.