Functia publica si functionarul public

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.99

nivel: Facultate

In cadrul organelor administratiei publice vom intalni functii publice care au atribute de putere, bazate pe competenta si alte categorii de functii ce nu se inscriu in acesta clasa a functiei publice.
La nivelul statului, corespunzator celor trei functiuni vom regasi 3 categorii de functii publice intre care exista asemanari dar si deosebiri. Asemanarile constau in faptul ca toate categori[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functia publica si functionarul public

In cadrul organelor administratiei publice vom intalni functii publice care au atribute de putere, bazate pe competenta si alte categorii de functii ce nu se inscriu in acesta clasa a functiei publice.
La nivelul statului, corespunzator celor trei functiuni vom regasi 3 categorii de functii publice intre care exista asemanari dar si deosebiri. Asemanarile constau in faptul ca toate categoriile de functii - din domeniul parlamentar, legislativ, din cel executiv - administrativ si cel judecatoresc au la baza atributul de putere publica.

Deosebirile constau in specificul activitatilor pe care le exercita, a competentelor ce le sunt atribuite.Specific functiunii administrative este faptul ca aceasta trebuie sa asigure functionarea neintrerupta a serviciilor publice administrative care, in totalitatea lor alcatuiesc Administratia Statului.Prin lege se organizeaza diferite functii publice care sunt incredintate unor persoane fizice. Aceste persoane fizice din momentul in care li se incredinteaza functia publica, dobandesc calitatea de functionari publici. Ei reprezinta mijloace umane prin care actioneaza institutiile administratiei.

De fiecare data, cand se infiinteaza si organizeaza un organ al administratiei publice, se stabilesc si functiile publice necesare prezentate intr-o structura interna necesara cu raporturi ierarhice ori de colaborare, cu puterea publica aferenta realizarii componentelor fiecarei functii si a organului administrativ in ansamblu.Functia publica este constituita din competentele stabilite de lege. Aceste competente, pe care le numim puteri, atributii, sarcini, obligatoriu sunt necesare realizarii misiunilor administratiei fata de colectivitatea nationala sau locala. Trebuie avut in vedere ca fiecare functie publica se constituie tocmai cu acest scop de a da satisfactie unor interese generale si nu unor interese particulare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.