Functia publica

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.86

nivel: Facultate

Dar, pentru a ajunge la notiunea de functie publica in sens restrans, este necesar sa facem, mai intai, unele consideratii cu privire la notiunea de functie publica in sens larg.
Doctrina romaneasca dinaintea celui de-al doilea razboi mondial sustinea intr-o opinie ca: "orice serviciu public, sub orice forma s-ar prezenta, dezvolta o activitate proprie absolut necesara existentei si progre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functia publica

Dar, pentru a ajunge la notiunea de functie publica in sens restrans, este necesar sa facem, mai intai, unele consideratii cu privire la notiunea de functie publica in sens larg.
Doctrina romaneasca dinaintea celui de-al doilea razboi mondial sustinea intr-o opinie ca: "orice serviciu public, sub orice forma s-ar prezenta, dezvolta o activitate proprie absolut necesara existentei si progresului sau, numita functiune administrativa, care e caracteristica tuturor activitatilor sociale". [1]

Din definitia data rezulta ca autorul considera ca serviciul public este egal - ca sens - cu functiunea publica si ca, functiunea publica se exercita numai pentru realizarea atributiilor administratiei publice.In schimb, P. Negulescu sustinea ca : "functiunea publica apare deci ca o grupare de activitati, de puteri si de competitii in scop de a da satisfactie unor anumite interese generale". [2]
Si in doctrina juridica dinainte de Revolutia din Decembrie 1989 s-au facut incercari, in cadrul legislatiei atunci in vigoare, de a se defini functiunea publica.

In acest sens, A. Iorgovan sustinea ca: "prin functii de stat intelegem situatia juridica a persoanei fizice - investita legal cu atributii in realizarea competentei unui organ de stat - ce contribuie in ansamblul drepturilor si obligatiilor care formeaza continutul raportului juridic complex dintre persoanele fizice respective si organul care l-a investit". [3]In aceasta notiune nu se mai face legatura intre functiunea publica si serviciu public, ci intre functiunea de stat (publica) si functionarul de stat (public).

Ceea ce ne intereseaza, pentru a determina notiunea de functiune publica este legatura cu serviciul public, pentru ca nu pot exista functiuni publice decat in cadrul serviciilor publice, in timp ce functionarii publici sunt persoane fizice, cu o anumita pregatire de specialitate, care ocupa temporar o anumita functiune publica.
Puterea executiva pentru a-si realiza sarcinile proprii de satisfacere a intereselor generale ale societatii, creeaza, in conditiile legii, diferite si numeroase servicii publice care, pentru a-si infaptui sarcinile specifice sunt dotate cu acele atributii care le asigura indeplinirea competentelor pentru care au fost infiintate, sunt dotate cu functiuni publice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.