Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.88

nivel: Liceu

În cadrul funcției de centru reflex, măduva primește neîncetat excitații atât din mediul extern cât și din interiorul organismului. Un exemplu concret: în pielea tălpii piciorului se află numeroase celule senzoriale care transmit informații la măduva spinării prin intermediul ramurilor senzitive ale nervilor.

În substanța cenușie a măduvei, neuronii preiau excitația și, prin fascic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei

În cadrul funcției de centru reflex, măduva primește neîncetat excitații atât din mediul extern cât și din interiorul organismului. Un exemplu concret: în pielea tălpii piciorului se află numeroase celule senzoriale care transmit informații la măduva spinării prin intermediul ramurilor senzitive ale nervilor.

În substanța cenușie a măduvei, neuronii preiau excitația și, prin fasciculele motorii, transmit un număr sporit de impulsuri către musculatura piciorului, determinând contracția rapidă a mușchilor și mișcarea flexorului gambei, care retrage laba piciorului. În acest caz este vorba despre un arc reflex necondiționat.

Experimentul a dovedit că răspunsul reflex este în funcție de intensitatea excitației; cu cât aceasta este mai mare, cu atât răspunsul este mai puternic. Pe toată lungimea măduvei se închid numeroase arcuri reflexe, având centrii nervoși în substanța cenușie, iar fibrele nervoase ale neuronilor senzitivi și motori din constituția arcurilor, aparțin nervilor spinali. În cazul reflexului de flexiune a piciorului, când se produce o înțepătură în laba piciorului acesta nu s-ar retrage dacă s-ar secțoina rădăcinile anterioare ale nervilor spinali respectivi sau cele posterioare întrucât s-ar întrerupe legătura cu centrul de comandă care este măduva spinării.

În cadrul funcției de conducere măduva spinării reprezintă o stație în care fibrele ei nervoase fac legătura dintre diferiți centri medulari, dintre măduvă și encefal, dar și dintre encefal și părțile corpului. Deci măduva spinării nu este un organ izolat.

Encefalul este situat în cutia craniană. În plan sagital, văzut lateral, encefalul apare ca un organ voluminos la care se disting două emisfere cerebrale, o porțiune din cerebel și o prelungire a măduvei spinării mai umflată care constituie trunchiul cerebral. În plan median are o structură mai complexă. La fel ca măduva spinării, acesta este acoperit de meningele cerebrale: duramater, arahnoida și piamater. Între arahnoidă și piamater se găsește lichidul cerebrospinal care are rol protector, trofic și menține constantă presiunea intracraniană.

Trunchiul cerebral cuprinde trei etaje: bulb rahidian, puntea lui Varolio și mezencefal. Bulbul rahidian numit și măduva prelungită, conține substanța cenușie și substanța albă. Datorită încrucișării fasciculelor ascendente și descendente, substanța cenușie este fragmentată în numeroși nuclei, care constituie centri nervoși ai bulbului; ei sunt și originea majorității nervilor cranieni.

Funcțiile bulbului sunt aceleași cu cele ale măduvei: funcția reflexă și funcția de conducere.

Funcția reflexă este mai comlpexă, deoarece bulbul conține centrii nervoși mai specializați, primește excitații direct de la organele de simț, arcurile reflexe au mai mulți neuroni și sunt legate permanent de scoarța cerebrală, unde au o reprezentare bine definită.

Funcția de conducere este asigurată de: căile nervoase ascendente care transmit excitațiile de la măduvă la creier, fasciculele piramidale descendente care conduc impulsul motor de la scoarța cerebrală până în neuronii motori din coarnele anterioare ale măduvei, căile nervoase care vin direct prin nervii cranieni.

Puntea lui Varolio este o bandă de substanță nervoasă albă așezată în partea superioară a bulbului, care are legătură cu cerebelul prin pedunculii cerebeloși mijlocii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.