Functia de productie pe termen scurt

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Ne putem pune intrebarea ce poate face o firma pentru a ajunge in stagiul II?. De exemplu sa presupunem ca firma ajunge in stagiul II la cantitatea Q2, figura 3.44 dar, cantitatea ceruta, la pretul curent de vanzare este de numai Q1 unitati [1]. Sunt posibile urmatoarele variante: 1. Pe termen scurt firma poate tolera o productie ineficienta dar profitabila; 2. Firma poate determina cresterea cere[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functia de productie pe termen scurt

Ne putem pune intrebarea ce poate face o firma pentru a ajunge in stagiul II?. De exemplu sa presupunem ca firma ajunge in stagiul II la cantitatea Q2, figura 3.44 dar, cantitatea ceruta, la pretul curent de vanzare este de numai Q1 unitati [1]. Sunt posibile urmatoarele variante: 1. Pe termen scurt firma poate tolera o productie ineficienta dar profitabila; 2. Firma poate determina cresterea cererii prin scaderea pretului de vanzare sau prin cresterea efortului promotional (reclama); 3. Firma poate recurge la noi produse.

Asa dupa cum reiese din figura 3.44 noua functie de productie presupune reducerea folosirii intrarilor fixe de la X1 la X3 si deci atingerea stagiului II la o cantitate mai mica Q3. Cererea pentru produsele firmei poate fi satisfacuta utilizand intrari in cantitate mai mica si astfel noua functie de productie va deveni profitabila la pretul corespunzator cererii. In mod asemanator, cand cererea depaseste capacitatea de productie a firmei pe termen scurt, firma poate opera pe mai multe directii. Daca cererea pentru produsele firmei este semnificativa dar temporara firma nu va putea raspunde cu o crestere corespunzatoare a cantitatii de produse oferite.

Daca cererea ramane deasupra capacitatii de productie, o crestere a pretului pe termen scurt poate fi foarte bine combinat cu o expansiune a firmei pe termen lung. Aceasta inseamna cresterea utilizarii intrarilor fixe in scopul cresterii cantitatii de produse (servicii) ale firmei.3.7.3. Productia si costurileCosturile unei firme se refera la: costurile totale fixe, costurile totale variabile, costurile totale.

Costurile totale fixe - TFC - reprezinta suma totala a costurilor intrarilor fixe operate de catre firma; Costurile totale variabile - TVC - suma cheltuielilor unei firme pentru achizitionarea elementelor de intrare variabile angajate in procesul de productie; Costurile totale - TC - ale unei rate de iesire date pe termen scurt este suma costurilor totale fixe si variabile angajate de catre firma.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.