Functia de organizare

1x punct

categorie: Management

nota: 9.70

nivel: Facultate

In ambele tipuri de firme este necesar a exista un schimb de informatii intre departamanetele functionale si cele auxiliare. Indiferent de directia si de tipul infomatiilor ele trebuie sa fie logice si bine planificate pentru a evita confuzia. Simplitatea trebuie sa fie cuvantul cheie al organizarii. Este foarte usor a creea o structura organizatorica complexa cu linii de comunicare foarte complic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functia de organizare

In ambele tipuri de firme este necesar a exista un schimb de informatii intre departamanetele functionale si cele auxiliare. Indiferent de directia si de tipul infomatiilor ele trebuie sa fie logice si bine planificate pentru a evita confuzia. Simplitatea trebuie sa fie cuvantul cheie al organizarii. Este foarte usor a creea o structura organizatorica complexa cu linii de comunicare foarte complicate in timp ce o structura organizorica eficienta nu este usor de creat si de mentinut.

Structura organizatorica a companiilor de navigatie
Asa cum s-a mentionat anterior s-au petrecut o serie de modificari importante in ceea ce priveste organizarea companiilor de navigatie dupa 1960, dar cu toate acestea inca exista companii de navigatie care au o structura organizatorica similara cu cele din 1930. De aceea este preferabil sa se examineze fiecare tip de structura organizatorica tinand cont si de faptul ca anumite departamente s-au schimbat denumirea pentru a fi in concordanta cu evolutia managementului.

Organizarea standard a anilor 1930
La sfarsitul perioadei de glorie a nevelor cu vele companiile de navigatie erau organizate in felul urmator:
Introducerea motoarelor cu aburi a condus la cresterea importantei departamentului tehnic si la necesitatea imbunatatirii sistemelor de comunicatii in consecinta la modificarea structurii organizatorice.

In legatura cu acesta noua structura organizatorica se impun urmatoarele precizari:
- s-a creeat un departament tehnic separat
- s-a creeat un departamnet de aprovizionale a carui principala problema era aprovizionarea cu alimente a echipajelor de la bordul navelor
- recunoasterea importantei activitatilor de asigurare si contabilitate chiar daca ele erau mai degraba birouri decat departamente
- dezvoltarea unor departamente de navlosire sau de vanzari in cazul navigatiei de liniei deoarece in aceste noi conditii armatorii puteau gasi marfuri in toata lumea fara a mai fi nevoie sa se bazeze exclusiv pe comandanti

Pentru acesta perioada era semnificativ faptul ca cea mai mare parte a schimbului de infomatii, destul de redus in acea perioada, se desfasura direct intre comandant si consiliul director al companiei de navigatie. Acest lucru este ilustrat si de linia continua prezenta in diagrama anterioara. Si astazi exista companii de navigatie organizate dupa aceasta structura. Pot exista variante ale acestei structuri in care departamentul de aprovizionare poate lipsi si sarcinile acetui departamnet pot fi delegate comandantului. In mod similar responsabilitatea pentru reparatiile minore poate fi delegata comandantului sau sefului mecanic.

In aceste conditii rolul departamentului de exploatare si tehnic se rducea la supervizarea activitatii, identificarea problemelor, programele majore de reparare si intretinere si la informarea personalului de la bord asupra noutatilor in domeniul legislativ si tehnic.

Acest tip de structura organizatorica poate fi inca utilizata in acele companii de navigatie ce nu exploateaza nave foarte sofisticate si care au echipaje cu o pregatire redusa. Metodele moderne de management nu pot fi utilizate in aceste firme deoarece nu exista nici echipamentele necesare si nici un personal bine pregatit la bordul navei si la uscat care sa le poata introduce. Pentru ca o astfel de structura sa poata functiona este necesar a selecta foarte bine comandantii si sefii mecanici deoarece nu exista un sistem predefinit de sarcini si responsabilitati si rolul acestora este esential in ceea ce priveste incadrarea in bugetelele intocmite de personalul foarte redus de la uscat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.