Functia de documentare

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Marea diversitate a categoriilor de documente a determinat si aparitia altor definitii, cu sens mai restrans, in functie de sfera de interes a diferitelor domenii de activitate.
Astfel, din punctul de vedere al biblioteconomiei, documentul este definit ca "informatie inregistrata care poate fi tratata ca unitate intr-un flux documentar, indiferent de forma sa materiala si de caracteristici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Functia de documentare

Marea diversitate a categoriilor de documente a determinat si aparitia altor definitii, cu sens mai restrans, in functie de sfera de interes a diferitelor domenii de activitate.
Astfel, din punctul de vedere al biblioteconomiei, documentul este definit ca "informatie inregistrata care poate fi tratata ca unitate intr-un flux documentar, indiferent de forma sa materiala si de caracteristicile acesteia". (Standard ISO 2789).

In sens juridic, unele dictionare si enciclopedii, definesc documentul " act oficial sau particular prin care se adevereste sau de preconizeaza un fapt, se confera un drept sau se recunoaste o obligatie.
In "Dictionarul Stiintelor Speciale ale Istoriei" [1] termenul "document" este definit in sens generic ca "insumand toate categoriile de surse care pot transmite date istorice (inscriptii, urme de civilizatie materiala etc.) dar si in sens arhivistic, definind toate sursele pe suporti friabili, realizate cu ajutorul grafiei, fotografiei, inregistrarilor sonore, cinematografice sau a altor imagini care prezinta interes pentru cunoasterea istorica.

Functia generala a documentarii stiintifice este aceea de a sprijini cercetarea si creatia. Astfel, personalul care are atributii de documentare mediaza informatia intre producatorii si consumatorii de informatii. Desigur, problemele acestei stiinte la nivel de institutii specializate sunt mult mai vaste in ceea ce priveste specializarea personalului, tehnicile de specialitate si functiile sale.
Ceea ce am intentionat sa evidentiem este faptul ca, in proportii restranse, metodele si tehnicile acestei stiinte au patruns si in activitatea organizatiilor economico-sociale, indiferent de domeniul de activitate, acestea fiind mari generatoare de documente.

Astfel s-a dezvoltat documentaristica, ca ramura a stiintei documentarii, presupunand totalitatea metodelor si tehnicilor de colectionare, ordonare, evidentiere a documentelor constituite intr-un birou cu scopuri practice, constituind arhiva vie a organizatiilor, pana la etapa de depunere in arhiva de depozit.

2.2. Activitatea de documentare la nivelul secretariatelor
Despre o activitate de documentarist, la nivelul secretariatului, putem vorbi in masura in care se apeleaza la metodele si tehnicile acestei discipline in organizarea documentelor si informatiei in scopul regasirii operative, in faza de tratare. Daca arhivarea se refera la documente a caror problema a fost tratata, documentarea se refera la adunarea de documente inainte ca problemele sa fie tratate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.