Fumatul - un factor de autodistrugere

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.86

nivel: Liceu

In 1492 - anul descoperirii Americii - Columb si insotitorii sai au obeservat ca locuitorii unei insule noi descoperite (se pare din arhipelagul Antilelor) puneau in pipe frunzele uscate a unei plante, pe care le fumau. Indienii adorau ca pe un idol aceasta planta cu foi late si cu flori albe, pe care o intrebuintau ca leac contra tuturor bolilor. Simultan ei foloseau planta si ca sursa pentru otr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fumatul - un factor de autodistrugere

In 1492 - anul descoperirii Americii - Columb si insotitorii sai au obeservat ca locuitorii unei insule noi descoperite (se pare din arhipelagul Antilelor) puneau in pipe frunzele uscate a unei plante, pe care le fumau. Indienii adorau ca pe un idol aceasta planta cu foi late si cu flori albe, pe care o intrebuintau ca leac contra tuturor bolilor. Simultan ei foloseau planta si ca sursa pentru otrava in care inmuiau varful sagetilor, cu care puteau provoca rani de multe ori mortale animalelor sau dusmanilor atinsi.
Nicotina se gaseste in tutun legata de aciz

i organici de care insa este despartita prin ardere, asa ca trece in fum. Prin gura unui fumator trec in general 6-8 mg de nicotina, in timpul normal de fumare al unei tigari. Importanta prezinta insa cantitatea de nicotina care se absoarbe. Unii cercetatori au stabilit ca la o tigara se absoarbe 2-3 mg nicotina, desi cantitatea de nicotina continuta in tigara este de fapt mai mare.

Fumatul tutunului da nasstere unui fum care contine un numar mare de substamte ca: nicotina, nicotinina, oxid de carbon, amoniac, acid acetic, uleiuri volatire, apa , la randul lor toxice pentri organism.
Nicotina este otrava specifica tutunului; in stare pura ea este un lichid uleios cu un gust usturator.
Toxicitatea nicotinei a fost dovedita prin numeroase experimente.
Nicotina actioneaza in primul rand asupra sistemului nervos si in deosebi asupra sistemului nervos prin care este reglata buna functionare a diferitelor organe(sistemul nervos vegetativ).

Ia produce paralizia unor celule nervoase situate in gangionii nervosi ai acestui sistem si impli ca transmiterea normala a sistemului nervos; inainte de a paraliza celule nervoase din ganglioni trec printr-o faza de excitatie. Aceasta actiune a nicotinei duce la tulburari la nivelul celor mai felurite organe: inima, vase de sange, stomac etc. .
Otravirea puternica cu nicotina se manifesta printr-o serie de semne ca: senzatie de stransoare in gat si in cosul pieptului, apoi varsaturi repetate si scaune lichide si dese. Otravitul este nelinistit si palid, are dureri mari de cap, ameteli, dupa un timp el prezinta o stare de prosteala (stupoare), cutremuraturi, contractii musculare, micsorarea puterii de contractie a inimi, transpira des si moare intr-un interval de 15 minute-24 ore.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.