Fumatul

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.00

nivel: Facultate

Autoritatile in domeniu au aplicat chestionare printre fumatori, incercand sa dea primele date despre impactul pe care il au imaginile cu tumori canceroase, cadavre sau plamani macinati de tutun, aplicate pe pachetele de tigari.

Se estimeaza ca circa 2000 de romani s-au lasat de fumat dupa ce imaginile respective au aparut pe pachete. In urma analizei raspunsurilor din chestionare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fumatul

Autoritatile in domeniu au aplicat chestionare printre fumatori, incercand sa dea primele date despre impactul pe care il au imaginile cu tumori canceroase, cadavre sau plamani macinati de tutun, aplicate pe pachetele de tigari.

Se estimeaza ca circa 2000 de romani s-au lasat de fumat dupa ce imaginile respective au aparut pe pachete. In urma analizei raspunsurilor din chestionare s-a observat ca jumatate din repondenti au avut o senzatie de respingere la vederea pictogramelor.
Doar un sfert dintre cei chestionati s-au declarat indiferenti la noile pachete.

Cei indiferenti obisnuiesc sa acopere imaginile cu cartele de metrou sau sa isi puna tigarile in tabachere. O treime din cei care au raspuns la chestionare au declarat ca, pentru a evita pictogramele, cer vanzatorului un pachet cu un simplu mesaj.

In alta ordine de idei, campania antifumat initiata de Ministerul Sanatatii, in parteneriat cu Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", care a avut-o cap de afis pe Mihaela Radulescu, s-a terminat la 6 luni dupa lansare.

Conform profesorului Cristian Didilescu, de la Institutul "Marius Nasta", aproape 4000 de persoane au sunat la numarul Tel Verde Stop Fumat, in perioada septembrie 2008 - ianuarie 2009. Numarul de apeluri indica o medie lunara de zece ori mai mare decat in mod normal.

Speranta tuturor care militeaza impotriva consumului de tutun este legata de gradul de constientizare de care sunt capabili romanii care fumeaza, constientizarea pericolului la care se expun si la care ii expun si pe cei din jurul lor. Datele furnizate de chestionare si de Institutul "Marius Nasta" par un prim pas dintr-un drum foarte lung.

Anual 33.000 de romani mor din cauza fumatului, 70% dintre acestia au varste intre 35 si 69 de ani. Unul din patru decese suferite la varste fragede este provocat de boli asociate cu fumatul. Numarul romanilor care fumeaza reprezinta 30% din totalul populatiei active. Astfel 44% dintre barbatii si 17,5% dintre femeile din Romania declara ca fumeaza, plasand tara noastra in primele 10 tari din Europa, ca numar de fumatori.

De la inceputul acestui an numarul romanilor care au apelat la serviciile gratuite de la centrele pentru renuntarea la fumat a crescut continuu. In ianuarie peste 2300 de fumatori au apelat la programele de renuntare oferite de specialisti, cu 50% mai multi fata de luna decembrie a anului trecut.

Atat in ianuarie cat si in februarie tot mai multi romani au ales sa fie ajutati in lupta cu viciul fumatului.
Un lucru imbucurator este faptul ca din ce in ce mai multi romani apeleaza si la consilierea psihologica din cadrul programelor de renuntare. De la 200 de fumatori care s-au dus la psiholog, in decembrie 2008, s-a ajuns, in februarie anul acesta, la 460 de persoane consiliate de un specialist.

Inghetarea veniturilor, disponibilizarile si cresterea pretului la tutun pot constitui motive intemeiate pentru a renunta la fumat. Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului pentru Renuntarea la Fumat din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta", din Bucuresti a comentat, pentru Evenimentul Zilei, cifrele inceputului de an: "Pretul la tigari a crescut si multi fumatori si-au dat seama de economiile pe care le pot face daca renunta la acest viciu. Efecte pozitive au si pictogramele de pe pachetele de tigari pentru ca ii fac pe oameni sa fie mai constienti de pericolele la care se expun".

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.