Fulgi de porumb

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.34

nivel: Facultate

Fulgi de porumb
Plantă cerealieră de mare productivitate, porumbul ocupă locul al doilea în ierarhia mondială, după grâu și înaintea orezului.
În țara noastră porumbul ocupă primul loc în producția agricolă,atât sub aspectul suprafeței, cât și al recoltelor.

Fulgi de porumb
Până în trecutul apropiat valorificarea alimentară a porubului se rezumă la procesare de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fulgi de porumb

Fulgi de porumb
Plantă cerealieră de mare productivitate, porumbul ocupă locul al doilea în ierarhia mondială, după grâu și înaintea orezului.
În țara noastră porumbul ocupă primul loc în producția agricolă,atât sub aspectul suprafeței, cât și al recoltelor.

Fulgi de porumb
Până în trecutul apropiat valorificarea alimentară a porubului se rezumă la procesare de mălai în condiții rudimentare în peste 5000 d mori, alături de utilizarea unor cantități mici pentru fabricarea de amidon și de spirit. În ultimii ani, atât pe plan național, cît și mondial, se înregistrează o diversificare și prelucrare multilaterală în condiții industriale a porumbului, întroducându-se tehnologii noi.

Fulgi de porumb
Valoarea energetică a porumbului este de 355kcal/100g (la o umiditate de 15%),superioară celei a făinurilor de grâu, orez și secară. Digestibilitatea este, de asemenea,superioară. Cele de mai sus se atribuie conținutului ridicat de amidon,de peste 60%, a elui de proteine de cca 10% și de ulei de cca 5% la o uiditate de 15% a bobelor.

Tehnicile actuale de măciniș permit recuperarea avansată a germenilor și obținerea din aceștia a unui ulei dietetic, precum și fracționarea pe ponderea conținutului amidonos sau proteic, în funcție de cerințe.
În țara noastră, noile tipuri de mori de 35 și 70t/24 ore realizează prelucrarea porumbului în condiții calitativ superioare, cu separarea a 8...10% germeni, 72% mălai furajer și 5% tărâțe.

Prin introducera degerinării s-a realizat, în aceași timp , o prelungire a conservabilității mălaiului.Conform noilor tehnologii din țara noastră degerinaraea se efectuează în două trepte. După prima degerminare rezultă un amestec de crup, praf și germni. Amestecul este supus unei cerneri cu o sită plană cu două pasaje. De aici prima fracțiun este supusă din nou degerminării la o viteză periferică a rotorului cu paleți de 17...20m/s.

Distanța dintre paletele statorului și ai rotorului se reglează la 20...25mm și înclinarea paletelor la 5...10 . În felul acesta se urmărește realizarea unei dislocări maxime a germenilor și obținerea unor crupe cu dimensiuni cât mai mari.Fracțiunea a doua se dirijează la un separator în cascadă pentru extragerea particulelor ușoare și trimiterea amestecului de germeni și crupe la o masă densimetrică.

Crupele rezultate de la degerminator sunt sortate cu ajutorul unei site plane, cu redirijarea unor fracțiuni pentru o nouă degerminare și separare cu cascadă și mese densimetrice. Crupele mici rezultate în urma acestor operațiuni sunt trimise pntru măcinarea , iar particulele cu dimensiunile cele mai mici reprezintă mălaiului fin.
Pentru moara de35t/24h secția de degerminare este prevăzută cu două degerminatoare,trei separatoare în cascadă, două site plane și două mese densimetrice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.