Frunza verde maghiran-Comentariu

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.48

nivel: Gimnaziu

Poezia intitulata "Frunza verde maghiran..." este o creatie populara ce face parte din lirica orala fiind totodata o doina. In sprijinul acestei afirmatii, aduc urmatoarele argumentatii.
Nu are autor, fiind deci anonima. A fost culeasa si publicata de Vasile Alecsandi in volumul intitulat :Poezii populare ale romanilor". Dupa cum indica titlul care de fapt este si primult vers al poeziei, a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Frunza verde maghiran-Comentariu

Poezia intitulata "Frunza verde maghiran..." este o creatie populara ce face parte din lirica orala fiind totodata o doina. In sprijinul acestei afirmatii, aduc urmatoarele argumentatii.
Nu are autor, fiind deci anonima. A fost culeasa si publicata de Vasile Alecsandi in volumul intitulat :Poezii populare ale romanilor". Dupa cum indica titlul care de fapt este si primult vers al poeziei, apare motivul comunicarii om natura, fiind in acelasi timp si o expresie populara. Elementele lexicale ce fac referire la originea doinei sunt :"Olt","mehedintean", "Mehedinti", "Tudor","Dunare", etc. dupa cum observam din lexic stim si originea doinei adica a fost culeasa din oltenia, iar motivul comuniunii omului cu natura este sugerat de expresiile:"Sunt nascut pe frunzi de fag","Sunt scaldat de mic in Olt","Si-s frecat cu busoioc". Alta dovada a legaturii cu natura este haiducia. Cu alte cuvinte aflam ca este o doina de haiducie.Romanul s-a dovedit de veacuri viteaz , iar haiducul traieste cu speranta dea devenii ostas in cetele de panduri ale lui Tudor Vladimirescu confirmand prin acesta mandria de a lupta pentru apararea drepturilor fratilor sai de haiducie.
Interogatia retorica "Aoleu !ce foc de dor" face trecerea la partea a doua a poeziei din care se va desprinde indirect un scurt portret moral al haiducului.
In primul rand ni se dezvaluie priceperea de a manuii armele cat si capacitatea de a-si mobilize confratii la lupta, urmandu-l cu incredere pe Tudor,"Uu soiman mehedintel,/Care sties a chiteasca/Randunica s-o loveasca ".Substantivul "un soiman "este o metafora ce ne face san e gandim la soim, o pasare agera si netematoare ceea ce evidentiaza totodata si rapiditatea in lupta a haiducului. Vitejia sa este evidentiata de versurile
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.