Frumosul atins de viermele uratului

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Marii gânditori ai lumii au emis păreri diferite despre frumusețe. De pildă, Jules Barbey d’Aurevilly a afirmat că : „frumusețea e una și bună. Doar urâțenia are nenumărate variante!”
Atunci cum să înțelegem gusturile diferite ale lui Eminescu și Sadoveanu?

Pentru primul, idealul de frumusețe feminină îl reprezentau „doi ochi imenși și albaștri, o cas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Frumosul atins de viermele uratului

Marii gânditori ai lumii au emis păreri diferite despre frumusețe. De pildă, Jules Barbey d’Aurevilly a afirmat că : „frumusețea e una și bună. Doar urâțenia are nenumărate variante!”
Atunci cum să înțelegem gusturile diferite ale lui Eminescu și Sadoveanu?

Pentru primul, idealul de frumusețe feminină îl reprezentau „doi ochi imenși și albaștri, o cascadă de bucle de aur unduindu-se pe umeri de ninsoare, fața albă și buzele umede și roșii” , în timp ce Sadoveanu părea să-i contrazică gusturile prin replica : „Dacă nu sunt ochi negri, săruți și albaștri!”
Ninon de Lenclos apreciază că o frumusețe în stare pură, dezgustă :

„Frumusețea lipsită de grație e ca o prăjitură prea dulce : îți provoacă greață”.
O definiție simplă și pertinentă a frumosului este că „place când este privit”.

Atât în natură, cât și în artă există frumuseți variabile și acestea pot fi clasificate în funcție de tipul de tensiuni pe care îl induc contemplarea lor.Putem considera frumusețe liniștitoare, forma care provoacă o tensiune ușoară, o emoție constructivă.
Frumusețea impulsivă declanșează o luptă interioară a individului în fața ei ; pentru a-și controla impulsurile trebuie să apleze la rațiune și la educație!

Această frumusețe este ispititoare, poate fi asemănată „fructului oprit” din grădina Edenului ; privitorul își dorește să intre în posesia ei, dar dispune de mijloace de a se opune tentației.
Frumusețea dinamită biciuiește pur și simplu impulsurile, încât latura formativă și rațională cedează în fața ei!

Există frumusețe care face mult rău :
„Cănd cochetă de-al tău umăr ți se razimă copila,
Dac-ai inimă și minte, te gândește la Dalila.
E frumoasă, se-nțelege ... Ca copiii are haz,
Și când râde face încă și gropițe în obraz ...

Că întreaga-i frumusețe e în lume de prisos,
Și că sufletul ți-l pierde fără de niciun folos?”
În aprecierea unei frumuseți sunt importante armonia care o guvernează, reacția pe care o determină în jurul ei și utilitatea.

„Receptarea estetică și artistică apelează constant la emoții, pentru că afectivitatea este situată pe o poziție intermediar – osmotică între simțul inferior și rațiunea superioară” , de aceea este diferită de la un individ la altul.

O frumusețe este utilă atunci când nu există doar pentru ea însăși, ci se expune, permițând să fie admirată.
Peisajele virgine din zonele neexploatate încă de om nu sunt utile prin frumusețea lor pentru că deși există, nu le privește nimeni și nu stârnește reacții!

Liviu Rusu în „Frumosul sinonim cu valoarea estetică” afirmă că „este greșit să se vorbească despre falimentul frumosului”.
Ca oameni de bunăcredință nu putem accepta falimentarea valorilor morale și a categoriilor estetice, dar în epoca modernă asistăm la contrafacerea frumosului : se obțin pe bandă rulantă produse contrafăcute, cu pretenții estetice!

Un chip perfect înseamnă straturi succesive de fond de ten, o privire misterioasă cuprinde obligatoriu gene false și lentile de contact ; tezele de doctorat și „ideile geniale” sunt printate uneori direct de pe internet, strugurii imenși sunt rodul unor substanțe care induc gigantismul și generează cancerul consumatorului!
Frumusețea artificială este teribil de nocivă și pentru că este o formă crasă de înșelătorie!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.