Friedrich Nietzsche

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 7.65

nivel: Facultate

Friedrich Nietzsche
Revolta lui împotriva tuturor concepțiilor absolute morale, religioase și științifice, dorința-i radicală de a emancipa ființa umană din punct de vedere spiritual, i-au incitat la lectură pe unii cititori încă de la începutul secolului (trecut). Nietzsche a ajutat generații succesive să se orienteze și să descopere soluția cea mai potrivită conflictului frecvent [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche
Revolta lui împotriva tuturor concepțiilor absolute morale, religioase și științifice, dorința-i radicală de a emancipa ființa umană din punct de vedere spiritual, i-au incitat la lectură pe unii cititori încă de la începutul secolului (trecut). Nietzsche a ajutat generații succesive să se orienteze și să descopere soluția cea mai potrivită conflictului frecvent dintre instinct si autoconservare, care curmă tinerețea atât de brutal și de crud: Yeats, Lawrence si Gide, Joseph Conrad, Thomas Mann , J-P Sartre și Michel Foucault. El este în mod implicit ostil oricărei forme de dogmatism politic sau de ideologie de masă. Lui i-a lipsit întotdeauna acea idealizare a naturii umane și a abilității ei de a progresa puse la temelia socialismului, imperialismului și pozitivismului din secolul al XIV- lea. În schimb filosoful era cât se poate de sigur:

Friedrich Nietzsche
„Omul e ceva ce trebuie depășit „
Sunt destul de cunoscute acum conceptele de Ubermeusch (supraom, ființă superioară) – de voință, de putere, îndemnul trăiește periculos! – toate reduse ulterior la sloganuri, se cuvine să fie recuperate și rejudecate ansamblul operelor complete ale lui Nietzsche dacă vor căpăta semnificații juste în viitor. Cele mai profunde adevăruri despre Nietzsche, filosoful, se găsesc încrustate în metoda și stilul său.
A fost un scriitor extravagant si poate mai ciudat decât alții deși, totodată mai binevoitor, cel puțin în viața personală. Izolarea, i-a însuflat, uneori pentru a se face eficient, un sentiment maniac de ripostă.

Friedrich Nietzsche
Poziția sociala nedreapta în existenta concretă i-a exacerbat orgoliul și simțul superiorității în așa măsură încât își recunoștea afinitatea cu personajele oprimate ale prozatorului rus Dostoievski.
Tensiunea dintre sens și nonsens, dintre tablou, pictor și persoana care percepe, menține coeziunea operei lui Nietzsche ca de roman experimental. Scrisul este instrumentul, el se pretindea a fi cântăreț și dansator, filolog și cărturar. El creează o muzică verbală, exprimată deci prin cuvinte, alină durerile, subminează puterea de manipulare a vorbelor și gândurilor altor oameni și îndeamnă umanitatea, care și-a reprimat prea multă vreme imboldurile naturale, să accepte trupul cu plăcere. Preocuparea sa pentru detalii încântă sufletul. Este un ilustru miniaturist, așa cum el însuși a afirmat alta data despre Wagner.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.