Frica si curajul

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 8.78

nivel: Facultate

In articolul "Frica si curajul", Bernd Horn - Director al "Institut de leadership des Forces canadiennes" apreciaza ca in sensul cel mai simplu, frica este o emotie, un sentiment subiectiv, un fenomen insotit de o excitatie fiziologica, o modificare a expresiei faciale, a gesturilor si a posturii.

Din punct de vedere fiziologic, constand intr-o emotie intensa, frica determina aparit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Frica si curajul

In articolul "Frica si curajul", Bernd Horn - Director al "Institut de leadership des Forces canadiennes" apreciaza ca in sensul cel mai simplu, frica este o emotie, un sentiment subiectiv, un fenomen insotit de o excitatie fiziologica, o modificare a expresiei faciale, a gesturilor si a posturii.

Din punct de vedere fiziologic, constand intr-o emotie intensa, frica determina aparitia unor schimbari in organism care au rolul de a-1 pregati pentru infruntarea pericolului.Dupa unii specialisti exista doua tipuri de frica:frica intensa;frica cronica (angoasa).
Frica intensa este provocata, in general de un stimul sau de un fenomen care se manifesta prin surprindere si se disipeaza in momentul in care se indeparteaza sau se evita stimulul.

Frica cronica (angoasa) este mai complexa, acesta din cauza faptului ca nu se datoreaza unei cauze concrete. Cazul tipic este cel al unei persoane care se simte rau si nelinistita sau careia ii este teama sa ramana singura, aparent iara motiv. Angoasa este o neliniste dusa la extrem, o frica irationala.

Consta intr-o senzatie apasatoare de indispozitie profunda, determinata de impresia inchipuita (nereala) a existentei unui pericol grav, iminent. Angoasa are efecte dezorganizatoare asupra constiintei generand regresiunea gandirii si afectivitatii.

Frica, indiferent de ce tip este, nu se manifesta intotdeauna imediat, sau din cauza unei experiente personale, ci este o reactie care se invata. Atat oamenii, cat si animalele resimt frica in fata pericolelor fie ca sunt reale, anticipate sau inchipuite.

Profesorii de psihologie de la Institutul de psihiatrie al Universitatii din Londra sustin ca frica se datoreaza anticiparii durerii, dar aceasta teza este numai in parte adevarata deoarece frica se poate datora si unei multitudini de alte cauze.

Pentru domeniul militar frica trebuie analizata cu toata atentia. Desi aceasta este un subiect pe care militarii il abordeaza foarte rar, frica fiind considerata un semn de slabiciune incompatibil cu profilul luptatorului viril cu mentalitate de invingator, totusi ar trebui sa ne reconsideram atitudinea, deoarece frica este o reactie normala si utila la aparitia unui pericol real. Un vechi proverb latin spune : "Res et imperiosa timor" (Fricii nu i te poti impotrivi) si aceasta afirmatie este cu adevarat inteleapta deoarece frica este alarma pe care o porneste* Norbert S. - La Rousse Dictionar de psihologie, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998, p. 45. ** Bernd H. -Frica si curajul, articol in Revue Militaire Canadienne, tradus si publicat in revista Spirit Militar Modern, noiembrie-decembrie 2004. n. 4.1.
organismul individului atunci cand detecteaza un pericol in mediul sau.

Nu frica in sine e periculoasa ci felul de a reactiona in fata pericolului. Frica trebuie dominata pentru a putea fi luate masurile care se impun. Necontrolata, frica poate deveni distructiva degenerand in panica totala. Referitor la acest lucru un vechi proverb turcesc afirma "Un singur fricos strica o armata intreaga'''.

Ideal pentru un militar este sa fie considerat sau apreciat de colegi si de comandanti sai drept un individ curajos, curajul fiind vazut de fapt ca o stare de spirit opusa fricii.in "Dictionarul explicativ al limbii romane"- curajul este definit ca fiind forta morala de a infrunta cu indrazneala primejdiile si neajunsurile de orice fel.

Un individ curajos trebuie sa fie indraznet, ferm in actiuni sau in manifestarea convingerilor, temerar si sa aiba tarie de caracter.
in " Grand Dictionnaire Larousse encyclopedique" curajul este definit ca fiind fermitate, forta de caracter care permite infruntarea pericolului, suferinta, imprejurarile dificile.

Dictionarele de limba engleza dau definitii asemanatoare, legand curajul de bravura si eroism fata in fata cu pericolul, cat si cu forta morala si nobletea. Astfel, in dictionarul britanic "Chambers Dictionary" se vorbeste despre curaj ca despre "o calitate care permite barbatilor sa faca fata pericolului fara sa cedeze fricii".
Dictionarul israelian "Ben Shushna" asociaza curajul cu forta, puterea si putinta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.