Freud - Jung - Wittgenstein

7x puncte

categorie: Filosofie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Arta este o satisfacere substitutiva pentru frustrarile suferite din cauza constringerilor impuse de civilizatie. Religia este unul dintre mijloacele cele mai puternice foloAZsite de civilizatie pentru a-l apara pe om impotriva naturii. Mai precis, ea ii ofera omului o consolare fata de ideea grav amenintata pe care acesta o are despre sine din pricina umilintelor continue suferite de el din parte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Freud - Jung - Wittgenstein

Arta este o satisfacere substitutiva pentru frustrarile suferite din cauza constringerilor impuse de civilizatie. Religia este unul dintre mijloacele cele mai puternice foloAZsite de civilizatie pentru a-l apara pe om impotriva naturii. Mai precis, ea ii ofera omului o consolare fata de ideea grav amenintata pe care acesta o are despre sine din pricina umilintelor continue suferite de el din partea naturii si a civilizatiei, oferind si un raspuns, ca sa-i spunem asa "ieftin", curiozitatii omenesti.

Astfel, omul incepe prin a umaniza natura ca sa obtina o usurare imediata. Apar zeii, cu functia de "a alina suferintele si privatiunile impuse omului de convietuirea civila". Apoi, zeii se retrag din natura, asupra careia nu mai pot avea influenta, si se retrag, in calitate de consolatori, in domeniul moral. Normelor civile li se atribuie o origine divina, iar lipsei de scop a existentei in lume i se substituie un scop inalt, perfectionarea fiintei umane. La acest punct, se impune deja o a doua observatie.

Daca ce spune Freud poate fi adevarat in buna parte in privinta unui anumit tip de a trai religia intr-un anumit tip de socieAZtate (si in special in societatea in care traia Freud), acest lucru este departe de a fi adevarat in privinta altor modaliAZtati de a trai religia, in alte tipuri de societate. Generalizarea este total falsa, in vreme ce pretentia de a ajunge la originile religiei plecind de la critica unei religiozitati anume intr-un anume moment istoric este cel putin naiva. Cu alte cuvinte, Freud ar avea dreptate daca religia, intr-adevar, s-ar prezenta ae la sine ca o consolare sentimentala; daca belsugul de "Gefuhl" (sentiment) proiectat asupra religiei in secolul al XIX-lea ar fi cu adevarat un dat originar al religiei si daca ea s-ar adresa omului cam cu aceste cuvinte :

"Tu esti sarac, ratacit in lumea ostila impotriva careia gindul tau este neputincios; eu iti ofer un pic de sentiment, ca sa te poti simti consolat si sa afli putina caldura materna si i protectie paterna." in realitate, aceasta este imaginea despre religie pe care si-o facusera iluministii, Freud, si alti "necru- ] tatori" critici asemenea lui si chiar inainte de el. in realitate, acest lucru nu face parte dintre presupozitiile constitutive ale nici unei religii; interpretata fenomenologic, orice religie se va prezenta, mai mult sau mai putin accentuat, drept o cale complicata, anevoioasa, ce impune de obicei practican- 1 tului privatiuni mult mai mari decit cele impuse de " viata civila" sau chiar de "starea naturala".

Freud afirma in continuare ca civilizatia transmite indiviAZdului reprezentarile religioase, pe care acesta le gaseste de-a gata si le asimileaza asa cum sint, fara sa le poata inventa. Acum, cartile lui Jung si Wittgenstein despre care vom vorbi mai jos incearca tocmai sa contrazica o astfel de afirmatie peremptorie.
Omul transpune in religie raportul infantil cu primul mediu de viata: mama si mai ales tatal. Raportul cu tatal este ambivalent. Copilul il iubeste si se teme de el. Aceasta ambivalenta caracteristica va fi apoi transpusa in raportul dintre om si zei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.