Fratii Jderi - prezentare

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.19

nivel: Liceu

Īn tesatura romanului Sadoveanu a introdus si motive din balade populare romānesti: Corbea, Gruia lui Novac, Chira chiralina. De asemenea a mai folosit elemente reale, controlabile documentar. Aceste fapte, evenimente reale le-a tratat īnsa cu libertatea fictiunii artistice: a imaginat scene, dialoguri, a creat personaje, a reconstituit tabloul de epoca, toate dānd senzatia de viata reala, autenti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fratii Jderi - prezentare

Īn tesatura romanului Sadoveanu a introdus si motive din balade populare romānesti: Corbea, Gruia lui Novac, Chira chiralina. De asemenea a mai folosit elemente reale, controlabile documentar. Aceste fapte, evenimente reale le-a tratat īnsa cu libertatea fictiunii artistice: a imaginat scene, dialoguri, a creat personaje, a reconstituit tabloul de epoca, toate dānd senzatia de viata reala, autentica. Faptele, personajele sunt credibile pentru ca Sadoveanu a dovedit o intuitie si o capacitate rara de a insufla viata trecutului istoric.
Nu īntāmplator Sadoveanu se opreste asupra Moldovei secolului al XV.-lea si asupra domniei lui Stefan cel Mare. El vede īn acest timp o epoca de echilibru, de stabilitate si de armonie, iar īn figura lui Stefan cel Mare, un conducator ideal.

Criticul literar Nicolae Manolescu considera, ca din acest punct de vedere, romanele istorice sunt niste proiectii utopice: dezamagit de societatea īn care traia, romancierul īsi cauta refugiul īn trecut, īntr-o perioada arhaica, caracterizata prin stabilitate si armonie sociala.
Astfel īn Fratii Jderi ne ofera modelul unei democratii taranesti, condusa de Stefan cel Mare, care reuneste calitatile īnteleptului cu cele ale viteazului.

Structura:

Este o trilogie, alcatuita din: Ucenicia lui Ionut (1935), Izvorul Alb (1936), Oamenii Mariei sale (1942).
Īn atentia romancierului sta figura domnitorului Stefan cel Mare, dar si familia Jderilor, slujbasi credinciosi ai domnitorului. Jderii reprezinta razesimea ridicata la rangul boieresc de Stefan cel Mare, care stabileste o noua ierarhie bazata pe merit personal.
Fratii Jderi este o constructie ampla, epopeica, figura domnitorului si spiritul de sacrificiu al Jderilor fiind urmarite pe fundalul unei soceietati medievale romānesti.

Sadoveanu realizeaza o constructie epica monumentala, o adevarata cronica a vietii sociale, economice, politice si culturale a acestei epoci.
Fratii Jderi poate fi considerat un roman al romanelor. Astfel īntālnim: romanul formarii unui caracter, roman istoric, roman de aventuri, roman al eroismului.

Trilogia lui Sadoveanu este o epopee eroica, care urmareste destinul individului (Jderii) īn strānsa legatura cu destinul colectiv. Romanul are o structura complexa pe doua nivele:
• nivelul social: īn cadrul caruia distingem:
• planul istoric (actiunile politice si militare ale lui Stefan cel Mare)
• planul civil (viata moldovenilor)
• nivelul existential: īn care distingem:
• planul real (concret al vietii)
• planul miraculos (legendar)

Ucenicia lui Ionut

Este considerat un roman al iubirii adolescentine. Īn acelasi timp poate fi considerat si un roman al cunoasterii primitive: oamenii cred īn superstitii, semne, īn practici primitive. Astfel jupāneasa Ilisafta crede ca soarta omului depinde de un urs mitic; oamenii cred īn cai nazdravani, ca de exemplu Catalan, calul lui Stefan cel Mare.
Volumul īncepe cu prezentarea sosirii lui Stefan cel Mare la hramul manastirii Neamtu. Aparitia domnitorului provoaca emotie si tulburare īn rāndul poporului.
Oamenii discuta despre Stefan cel Mare, ca despre o fiinta miraculoasa. Cu acest prilej Stefan cel Mare īl alege pe Ionut Jder, ca prieten si slujitor al fiului sau, Alexandrel.
Dragostea spontana pentru domnita Nasta īl face pe Ionut sa tradeze fratia de cruce cu Alexandrel. Aceasta prima criza erotica īl face pe Ionut sa-si piarda capul si sa expuna viata lui Alexandrel.

Sub impulsul acestor senimente pentru Nasta Jonut pleaca-n cautarea ei, rapita la porunca lui Soliman bei. Aceasta evadare necugetata este pedepsita de domnitor si din acest moment Ionut se straduieste sa devine un ostean adevarat a lui Stefan cel Mare.
Calatoria lui Ionut si toate aventurile prin care trece, au un caracter initiatic; ca si personajele din basme, drumul si aventurile reprezinta probe, īncercari, prin care Ionut Jder dobāndeste experienta si īntelepciunea vietii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.