Fratii Jderi - domnia lui Stefan cel Mare

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.26

nivel: Liceu

Romanul istoric „Fratii Jderi” evoca epoca domniei lui Stefan cel Mare īntre anii 1469 si 1475, fiind considerata o epopee, un amplu poem epic care povesteste fapte eroice, īmpletind datele istorice cu produsele fictiunii si ale legendei.
Tema: de astfel unica pentru toate romanele sale istorice este aceea a luptei pentru libertatea nationala si sociala a poporului vazuta īn s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fratii Jderi - domnia lui Stefan cel Mare

Romanul istoric „Fratii Jderi” evoca epoca domniei lui Stefan cel Mare īntre anii 1469 si 1475, fiind considerata o epopee, un amplu poem epic care povesteste fapte eroice, īmpletind datele istorice cu produsele fictiunii si ale legendei.
Tema: de astfel unica pentru toate romanele sale istorice este aceea a luptei pentru libertatea nationala si sociala a poporului vazuta īn strānsa legatura cu evolutia tarii Moldovei.

Scrisa īn anii maturitatii, dupa alte evocari istorice, īntr-o perioada de puternica instabilitate politica, sociala si culturala, īn anii dinaintea ultimului razboi mondial si īn timpul acestuia, pentru autor Moldova din veacul al XV-lea condusa de mintea geniala si bratul tare al lui Stefan cel Mare reprezinta o epoca de echilibru si putere. Este epoca maximei stabilitatii a statului moldovenesc sub domnia lui Stefan cel Mare. Fara sa rezolve desigur contradictia sociala fundamentala a feudalismului, aceea dintre serbi si exploatatorii lor, Stefan cel Mare a adus o relativa pace interna prin asezarea temeinica a unei puteri centrale antiboieresti, alcatuita din elemente care sprijineau domnia. Īn felul acesta, epoca evocata de Sadoveanu este epoca pregatirii si īnceperii luptei pentru asigurarea independentei de stat, prin scuturarea vasalitatii fata de turci, stare īn care se afla Moldova de la predecesorul sau Petru Aron .

Trilogia „Fratii Jderi” este alcatuita din romanele „Ucenicia lui Ionut (1935), Izvorul-alb (1936) si Oamenii Mariei sale fiind un roman epopeic simbolic pentru ca ne gasim īn fata atāt a destinului individual cāt si cel colectiv, investite cu sensuri simbolice.
Ucenicia lui Ionut - Volumul I - este un roman al cunoasterii primitive, empirice, al credintelor īn mituri si īn minuni, al initierii, pentru ca Ionut intra ucenic la ucenicia armelor din porunca domneasca spre a īnvata cum sa devina ostas adevarat.
Intriga complicata si imprevizibila, situatiile epice limita, culoarea locala ce contribuie īn buna masura la realizarea tonalitatii, dau, evident, impresia de roman istoric, unde īntālnim formule ale romanului de aventuri practicate de Walter Scott si Al. Dumas.

Hramul Manastirii Neamt, cu care se deschide primul volum este un spectacol ceremonial ce are rolul de a sublinia maretia voievodului si unitatea dintre acesta si mase. Īn acest moment intra īn scena Ionut Jder si Nechifor Caliman. Din povestea batrānului staroste, plina de umor, aflam despre razboiul lui Stefan „cu aceasta tara fara rānduiala”, unde poruncesc „multi stapāni”. Acum se contureaza vechiul conflict domnitor-boieri.

Facem apoi cunostinta cu familia lui Manole - Par Negru al carui feciori sunt cu totii īnchinati slujbei domnesti: Simion-comis si el; Nicoara - calugar care sub anteriul monahal poarta arme; Cristea al doilea comis aflat sub influenta frumoasei Candachia, Damian-negutator la Liov dar „ochiul deschis al domnitorului” peste hotare, Ionut - mezinul este chemat īn slujba domneasca.
Intriga se īnvārteste, mai ales īn jurul tentativei nereusite a lui Gogolea Pogonat de a-l rapi pe Catalan. Armasarul domnesc are īnsusiri magice. Īn el este concentrata puterea voievodului.
Arhimandritul Amfilohie si parintele Timotei sunt dascali vestiti de la care Ionut are multe de īnvatat.

Numita „bildungsroman”, „Ucenicia lui Ionut” este deocamdata un roman al inocentei. Candoarea tānarului erou este reliefata mereu de catre Nechifor Caliman, care īl numeste „mānz”. Tānarul cunoaste si prima criza erotica. Dragostea pentru jupīnita Nasta, de la Ionaseni, īl determina sa tradeze fratia de cruce cu Alexandrel-Voda - fiul domnitorului. Are prilejul sa-si treaca examenul de ostean adevarat, prin lupta vitejeasca cu dusmanii lui Voda, salvānd viata fiului domnesc. Ionut dovedeste ca este format ca ostean īn timpul luptei contra tatarilor cānd īl ajuta pe Simion sa captureze pe fiul lui Mamac Han. Apoi, cum se īntāmpla frecvent īn acele vremi, are loc o iesire īn prada a tatarilor īn urma careia cade īn robie jupānita Nasta - prima dragoste a lui Ionut.

Evadarea necugetata din cadrul familial este pāna la urma pentru Ionut o calatorie cognitiva - tema epopeica si ea īn roman. Aflānd ca jupānita Nasta a fost vānduta unui serai, Ionut de unul singur se duce s-o scoata din māinile turcilor īn chiar cetatea lor bine aparata. Dar jupānita, pentru care a fost īntreprinsa īntreaga actiune eroica nu se mai afla printre cei vii, deoarece preferase sa se arunce īn apa decāt sa cada īn māna turcilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.