Fratii Jderi

3x puncte

categorie: Romana

nota: 6.00

nivel: Liceu

Fata este rapita de tatari si vanduta peste Dunare, lui Suleiman Beg.Alexandrel si Ionut pleca pe urmele fetei ca sa o scape din mainile dusmanilor.Ei traiesc o aventura romantica ce urma sa se sfarsesca prost daca pe urmele lor nu veneau fratii Danian si Simion Jder.Nasta se sinucide arucandu-se in rau, iar cei doi tineri scapa cu ajutorul fratilor lui Ionut.'Ucenicia lui Ionut' inseamna nu numai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fratii Jderi

Fata este rapita de tatari si vanduta peste Dunare, lui Suleiman Beg.Alexandrel si Ionut pleca pe urmele fetei ca sa o scape din mainile dusmanilor.Ei traiesc o aventura romantica ce urma sa se sfarsesca prost daca pe urmele lor nu veneau fratii Danian si Simion Jder.Nasta se sinucide arucandu-se in rau, iar cei doi tineri scapa cu ajutorul fratilor lui Ionut.'Ucenicia lui Ionut' inseamna nu numai initierea in arta armelor ci si in viata, el iesind din intamplarea cu Nasta mai barbat.

2 - Izvorul alb
Al doilea volum se intituleaza 'Izvorul alb', titlul venind de la un loc unde se organizau vanatorile domnesti.Acolo veneau domnitorul si cu boierii sai la vanatoare de zimbri si cerbi.
In acest volum facem cunostinta cu societatea moldoveana de la sfarsitul secolului al 15-lea. Scriitorul evoca traditii si obiceiuri din viata taranilor si boierilor.In centrul volumului se afla nunta lui Stefan, care era vaduv, cu Maria de Mangon.Nunta este fastuoasa si scriitorul introduce in scena doi soli venetieni care reprezinta la nunta statul venetian.

Acestia, venind dintr-o tara mai civilizata, privesc cu curiozitate realitatile de aici.Ii uimeste salbaticia si inapoierea civilizatiei moldovene si sunt surprinsi de domnitorul Stefan, pe care il vad ca un adevarat print al Renasterii, deschis catre nou, care stie cateva limbi straine si care este un mare maestru al razboaielor.
Vedem in acest volum ca Moldova este o uriasa familie, al carei cap este domnitorul. El cununa si boteaza copiii supusilor sai.
Mai asistam la o nunta, aceea dintre Simion Jder si Marusca,o fata care fusese si ea furata de tatari, si salvata de Simion cu ajutorul fratilor sai.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.