Frasinul

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Liceu

Infloreste in luna aprilie, inainte de aparitia frunzelor. Florile nu au nici caliciu, nici corola, iar androceul este redus la doua stamine; pe acelasi individ se gasesc flori mascule, femele si hermafrodite. Fructul este aripat.Frasinul creste relativ repede si produce un lemn foarte valoros pentru industria mobilei si pentru industria materialelor sportive. Scoarta si frunzele sale isi gasesc i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Frasinul

Infloreste in luna aprilie, inainte de aparitia frunzelor. Florile nu au nici caliciu, nici corola, iar androceul este redus la doua stamine; pe acelasi individ se gasesc flori mascule, femele si hermafrodite. Fructul este aripat.Frasinul creste relativ repede si produce un lemn foarte valoros pentru industria mobilei si pentru industria materialelor sportive. Scoarta si frunzele sale isi gasesc intrebuintari in medicina naturista.

Frasinul are un lemn cu alburn lat, alb-galbui si cu duramen brun-deschis pana la brun-cenusiu sau brun-roscat. Inelele anuale se vad datorita porilor mari din lemnul timpuriu, in schimb razele medulare nu se vad cu ochiul liber. Lemnul are o textura grosiera, aspra, prezentand adesea fibre ondulate, care formeaza, mai ales pe sectiunile longitudinale, desene foarte apreciate din punct de vedere estetic.Lemnul de frasin este dens, tare si foarte elastic, prezentand contrageri mijlocii. Se usuca greu, cu o tendinta pronuntata de crapare, motiv pentru care se aleg regimuri lente de uscare.

Se prelucreaza, se incleiaza si se finiseaza bine. De asemenea, se curbeaza si se deruleaza bine in furnire.Este utilizat la fabricarea mobilei, schiurilor, aparatelor de gimnastica etc.
Arbore cu tulpina dreapta, care poate atinge si 40 m inaltime, care creste spontan in zone cu umiditate ridicata,zona de campie, dar si paduri, lunci. Infloreste in luna aprilie sau mai. Florile au culoare alb galbuie. Fructul este o samara (aripat) de culoare galben-cenusie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si scoarta. Coaja se recolteaza in perioada infloririi, de pe radacinile si crengile tinere. Frunzele se recolteaza in lunile mai sau iunie.

Arborele contine acid malic, ulei volatil, manitol, triterpene, taninuri, acizi organici, cumarine, flavonozide. Frasinul are calitati sudorifice, coleterice, cicatrizante, laxative, antiinflamatoare, antireumatice, astringente, cicatrizante, diuretice, diaforetice, analgezice. Uz intern: - frunzele - boli reumatice, guta, obezitate, constipatie, dizenterie, febra, mialgie, scorbut - sub forma de infuzie, decoct. - scoarta - febra, litiaza biliara, colecistite, arteroscreloza, nefrite - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern: - frunzele - arsuri, hemoroizi, eczeme, dureri provocate de boli reumatice, nevralgii, leucoree - sub forma de spalaturi si bai locale, comprese, cataplasma.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.