Franz Joseph Haydn

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.71

nivel: Facultate

La varsta de opt ani, Joseph Haydn este admis in corul catedralei Sf. Stefan din Viena, unde canta pana la varsta de 17 ani, cand - fiind in schimbare de voce - este concediat. In jurul anului 1757, fiind invitat la resedinta baronului Karl Josef von Furnberg, compune primele sale cvartete de coarde. Din anul 1759 functioneaza ca director muzical in serviciul contelui Ferdinand Maximilian von Morz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Franz Joseph Haydn

La varsta de opt ani, Joseph Haydn este admis in corul catedralei Sf. Stefan din Viena, unde canta pana la varsta de 17 ani, cand - fiind in schimbare de voce - este concediat. In jurul anului 1757, fiind invitat la resedinta baronului Karl Josef von Furnberg, compune primele sale cvartete de coarde. Din anul 1759 functioneaza ca director muzical in serviciul contelui Ferdinand Maximilian von Morzin. Aici se casatoreste in 1760 cu Maria Anna Keller.

In anul 1761 Joseph Haydn este angajat in calitate de Vice-Kapellmeister (Prim-Kapellmeister era Gregor Joseph Werner, la moartea caruia, in 1766, Haydn ii va prelua pozitia de Kapellmeister principal) la curtea printului Nikolaus Joseph Esterhazy, o persoana cultivata, iubitor pasionat al muzicii. Haydn va ramane timp de treizeci de ani in serviciul familiei Esterhazy. Dupa moartea printului, Haydn primeste o pensie permanenta, pentru munca si meritele sale.

In 1791, la propunerea impresarului si violonistului Johann Peter Salomon, Haydn pleaca la Londra, pentru a dirija un ciclu de concerte in stagiunea 1791/1792. Aici scrie primele sase Simfonii londoneze (nr. 93-98). In iulie 1791, Universitatea din Oxford ii acorda titlul de Doctor honoris causa. Haydn se intoarce la Viena, intalnindu-l in drumul sau pe tanarul Ludwig van Beethoven, caruia i-a dat lectii in 1793. Succesul extraordinar obtinut la Londra ii aduce o a doua invitatie pentru stagiunea 1794/1795. In aceasta a doua sedere, Haydn scrie ultimele sase Simfonii londoneze ( nr. 99-104 ).

Cele mai cunoscute dintre Simfoniile Londoneze sunt: Simfonia "Surpriza" ( nr. 94 ); "Simfonia Militara" ( nr. 100 ) si Simfonia "Ceasornicul" ( nr. 101 ). La varsta de 68 de ani Haydn era in plina glorie. Spre sfarsitul vietii s-a retras intr-o proprietate pe care si-a cumparat-o intr-un cartier periferic al Vienei, unde a murit la 31 mai 1809.Haydn, altaturi de colegii sai mai tineri, Mozart si Beethoven reprezinta principala baza a clasicismului in muzica. El nu este creatorul cvartetului de coarde si nici al simfoniei, dar este cel care le-a dat titluri de noblete, aducandu-le la cel mai inalt nivel. A fost supranumit ,,parintele simfoniei,,.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.