Franta, de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, pana la proclamarea primului imperiu francez

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Oricum ar fi considerate lucrurile, anul 1789 nu poate fi despartit de prestigiul sau. Createrea nivelului de viata implica aproape `ntotdeauna un progres al conatiintei, astfel ca, cel care se va rascula primul nu va fi poporul de la sate, ci acela din marile oraae, `n special din Paris, care are obianuinta insurectiilor.
~n 1789, Parisul era patriot, adica era `mpotriva abuzurilor de ori[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Franta, de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, pana la proclamarea primului imperiu francez

Oricum ar fi considerate lucrurile, anul 1789 nu poate fi despartit de prestigiul sau. Createrea nivelului de viata implica aproape `ntotdeauna un progres al conatiintei, astfel ca, cel care se va rascula primul nu va fi poporul de la sate, ci acela din marile oraae, `n special din Paris, care are obianuinta insurectiilor.
~n 1789, Parisul era patriot, adica era `mpotriva abuzurilor de orice fel. Inegalitatile juridice, pe care nimic nu le mai justifica, sunt abuzuri.

Nici arbitrarul regal nu este mai putin grav. Vechea monarhie se goleate treptat, `ntre anii 1787-1789, de orice realitate.
Deputatul Lally-Tollendal facea la 13 iunie 1789, `ntr-un mod succint ai admirabil, bilantul Vechiului regim:"...regele `naelat, legile fara putere executorie, servicii publice dezorganizate, armata atinsa de spiritul de revolta, particularismul provincial redeateptat, tezaurul vid, falimentul iminent, autoritatea fara respect, poporul fara nadejde de salvare, disperat."

Monarhia se gasea iar `n fata Parlamentului, care refuza sa `nreAZgisAZtreAZze noile impozite. Poporul lua pozitie fara echivoc, `n favoarea parAZlamentelor, care aveau meritul ca faceau o opozitie `nveraunata ai cereau convocarea Starilor Generale, care nu mai fusesera convocate din 1614, astfel `ncat nimeni nu mai atia care erau de fapt adevaratele lor puteri.

La 5 mai 1789, Adunarea Starilor Generale a fost convocata la Versailles. ~n ajunul deschiderii ei, a aparut vestita broaura a abatelui Sieyes, "Ce este starea a treia?". {i se dadea raspunsul :"Totul!". Sieyes argumenta ca starea a treia, respectiv burghezia, are toate calitatile necesare pentru a forma o Natiune completa, este ca un om puternic, al carui brat este `ncatuaat. La 17 iunie 1789, starea a treia s-a proclamat Adunare Nationala, iar la 20 iunie, a avut loc juramantul acesteia: "Juram sa nu ne despartim niciodata ai sa ne `ntrunim oriunde `mprejurarile o vor cere, pana ce Constitutia Regatului va fi `ntocmita ai `ntarita pe temelii trainice.

" ~n fata acestei atitudini hotarate, regele ai Curtea aveau doua solutii: una din ele era sa cedeze ai sa admita ca pe viitor, monarhia va `mparti puterea cu o aris-tocratie `n r`ndul careia se vor numara, alaturi de nobilime ai de cler, reprezentantii comunelor, adica aristocratia burgheza care conducea staAZrea a treia. Aceasta `nsemna o revolutie de tip englez adica aceea dorita de marea majoritate a starii a treia ai de puternice minoritati din randurile cleAZAZrului ai nobilimii. Dar pentru coroana aceasta ar fi `nsemnat renuntare la absolutism.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.