Francois Rabelais

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.40

nivel: Liceu

In anul 1530 pune capat calugariei si incepe studiul medicinei la Universitatea din Montpellier, pentru ca in anul 1532 sa fie numit medic in Lyon la Hotel Dieu. Cu ajutorul cunostintelor sale de greaca va traduce in franceza "Aforismele" lui Hipocrat. Sub pseudonimul Alcofrybas Nasier (anagrama lui Francois Rabelais) va scrie prima sa opera "Pantagruel" (1532) si un almanah amuzant "La Pantagruel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Francois Rabelais

In anul 1530 pune capat calugariei si incepe studiul medicinei la Universitatea din Montpellier, pentru ca in anul 1532 sa fie numit medic in Lyon la Hotel Dieu. Cu ajutorul cunostintelor sale de greaca va traduce in franceza "Aforismele" lui Hipocrat. Sub pseudonimul Alcofrybas Nasier (anagrama lui Francois Rabelais) va scrie prima sa opera "Pantagruel" (1532) si un almanah amuzant "La Pantagrueline Prognostication".

"Pantagruel" era sortit sa fie urmarea romanului popular publicat putin inainte si intitulat "Les Grandes et inestimable Chroniques du grand et enorme geant Gargantua" ("Marile si nepretuitele cronici ale enormului urias Gargantua") care se bucurase de un succes extraordinar la balciul anual din Lyon. In anul 1533, "Pantagruel" va fi condamnat la Sorbona, citadela teologiei catolice din Paris.

Tot in aceasta perioada Rabelais face o calatorie la Roma, ca medic al episcopului de Paris, Jean du Bellay. Intors in Franta, publica "La vie tres horrifique du grand Gargantua, pere de Pantagruel" (Viaya extrem de infricosatoare a marelui Gargantua, tatal lui Pantagruel). Face mai multe calatori intre Franta si Italia, iar dupa doisprezece ani de la aparitia lui "Gargantua" (1546), publica "Le Tiers Livre" ("A treia carte despre Pantagruel"), semnata de data asta Francois Rabelais.

Aceasta lucrare a fost inchinata Margaretei de Navarra, sora regelui. Ca orice mare umanist, a respins practica scoalstica a studierii pe opere adaptate, scopul studiului limbilor straine fiind in opinia sa acela de a duce la izvoare. A considerat ca starea normala a spiritului umana este veselia, asa cum cea a trupului este sanatatea. Va milita in favoarea Naturii (Physis) care genereaza frumuseti si armonie si va condamna tot ce o poate deforma.

Ultimii ani din viata, ii traieste din veniturile parohiei Meudon, unde se pare ca nu a locuit deloc. I se atribuie ca testament fraza: " N-am nimic, sunt plin de datorii, restul il las saracilor". La noua ani de la moartea lui, in 1562, va aparea o editie partiala a celei de-a cincea carti "Le Cinquieme Livre", a aventurilor lui Pantagruel, "L'Ile Sonnante" ("Insula sunatoare").

Dragostea pentru natura l-a determinat pe Rabelais ca sub diferite masti alegorice sa prezinte realitatiile societatii in care a trait, cu mult respect fata de adevar si in tablouri de o profunzime revelatoare. De o spumoasa veselie, romanul cel plin de intelepciunea al titanului Francois Rabelais ne apare si astazi ca un grandios imn inchinat maretiei omului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.