Francofonia

3x puncte

categorie: Franceza

nota: 8.93

nivel: Liceu

OIF este plasata sub autoritatea unor instante politice care intervin la diferite niveluri de decizie: Sommet, Conferinta ministeriala a Francofoniei si Consiliul Permanent al Francofoniei.

Sommet-ul Francofoniei. Conferinta sefilor de state si de guverne a tarilor francofone, numita in mod comun Sommet, este instanta suprema a Francofoniei. Sommet-ul se organizeaza la fiecare doi a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Francofonia

OIF este plasata sub autoritatea unor instante politice care intervin la diferite niveluri de decizie: Sommet, Conferinta ministeriala a Francofoniei si Consiliul Permanent al Francofoniei.

Sommet-ul Francofoniei. Conferinta sefilor de state si de guverne a tarilor francofone, numita in mod comun Sommet, este instanta suprema a Francofoniei. Sommet-ul se organizeaza la fiecare doi ani si este prezidat de un sef de stat sau de guvern al tarilor invitate la conferinta urmatoare. Sommet-ul stabileste asupra admiterii de noi membri cu drepturi depline, de membri asociati si membri observatori la Organizatia Internationala a Francofoniei.

In cadrul Sommet-ului se stabilesc orientarile Francofoniei si manierele care ii asigura renumele la nivel mondial. Tot in cadrul acestei conferinte se alege Secretarul general si se adopta toate rezolutiile necesare pentru buna functionare a Francofoniei si pentru realizare obiectivelor sale.

Conferinta Ministeriala a Francofoniei (CMF) se reuneste intre Sommet-uri cu scopul de a asigura continuitatea politica. Membrii Sommet-ului sunt reprezentati de ministrii afacerilor externe sau de ministrii insarcinati cu pastrarea legaturilor cu Francofonia. Aceasta confe-rinta are ca misiune supravegherea executarii deciziilor administrative hotarate in cadrul Sommet-ului si pregatirea urmatoarei conferinte a sefilor de state. Conferinta ministeriala se pronunta asupra liniilor principale de actiune multilaterala francofona. In afara de acestea, CMF recomanda Sommet-ului admiterea de noi membri cu drepturi depline si de noi membri asociati.

Consiliul Permanent al Francofoniei (CPF) este instanta insarcinata cu pregatirea si urmarirea Sommet-ului. Este prezidat de Secretarul general al Francofoniei si compus din reprezentanti oficiali acreditati de sefi de state sau de guverne membre ale Sommet-ului. In caz de necesitate, Secretarul general poate reuni oricand aceasta intrunire. Consiliul permanent are, in special, misiunea de a supraveghea executarea deciziilor luate la Conferinta ministeriala. De asemenea, trebuie sa examineze propunerile de repartizare a Fondului Multilateral Unic (FMU) si sa-si exercite rolul moderator, coordonator si arbitru. Consiliul dispune rezultatele sale comisiilor urmatoare de: politica, economie, cooperare si programare, si comisia administrativa si financiara.

MISIUNEA
Organizatia Internationala a Francofoniei conduce o actiune in favoarea pacii, democratiei si a drepturilor omului, si anima in toate domeniile o unitate intre membrii sai. Aceasta aduce, in caz de necesitate, statelor si guvernelor membre un sprijin in elaborarea sau consolidarea propriilor politici sectoriale.

OIF actioneaza pentru tarile din Sud si in tranzitie, dobandind mijloacele de stapanire a proceselor pentru propria dezvoltare si care sa genereze o dinamica proprie pentru o dezvoltare umana si sociala durabila si echitabila. In noiembrie 2004, comunitatea francofona si-a stabilit, cu ocazia celui de-al X-lea Sommet al Francofoniei, un plan de actiuni multilaterale clar si inedit, fixat pe o perioada de zece ani:

Limba franceza si diversitatea culturala si lingvistica. Francofonia a vegheat asupra renasterii limbii franceze ca un instrument de comunicare si un vector cultural si, prin extensie, ca o limba de comunicare Internationala, de invatamant si de suport al unui dinamism intelectual stiintific si cultural inovator.

Pace, democratie si drepturile omului. Francofonia intelege sa aduca o contributie semnificativa la promovarea pacii, democratiei si la sustinerea statului de drept si drepturilor omului, punand accent pe prevenire. O viata politica calma si satisfactia cetatenilor de a se bucura de toate drepturile lor, obiective ale Declaratiei de la Bamako, sunt intr-adevar considerate ca elemente indispenabile ale dezvoltarii durabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Franceza

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.